Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„BELVEDERE“ BH KANDIDAT ZA OSKARA

Udruženje filmskih radnika donijelo odluku: Film Ahmeda Imamovića kandidat za Oscara

U ponedeljak uveče, u kinu Meeting Point, održano je prikazivanje filmova koji su se prijavili za kandidaturu za nagradu Oscar. Nakon toga je upriličen sastanak komisije Udruženja filmskih radnika BiH koja je donijela odluku da je bh. kaniddat film Ahmeda Imamovića Belvedere

Inače, film Belvedere premijerno je prikazan prošle jeseni u Sarajevu, nakon čega je bio uspješno prikazan u bosanskohercegovačkim kinima. Prikazan je na niz festivala među kojima je bio i ovogodišnji Sarajevo Film Festival kada je film prikazan u programu BH. Film Festival koji organizira Udruženje filmskih radnika BiH.

Članovi komisije, koja je ranije potvrđena od Američke Akademije, bili su: Nedžad Begović, reditelj i predsjednik komisije; Zoran Galić, producent; Šemsudin Gegić, reditelj; Lejla Hodžić, kostimografkinja; Namik Kabil, scenarista i reditelj; Mustafa Mustafić, direktor fotografije; Danis Tanović, reditelj; Srđan Vuletić, reditelj te Almir Đikoli, direktor fotografije.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke Akademije, imali su producenti sa bh. igranim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1.10.2010. do 1.10.2011. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana za redom, te imaju DCP ili 35mm kopije filmova. Producenti koji su ove godine prijavili filmove bili su: COMPREX sa filmom BELVEDERE, Ahmeda Imamovića (prijavljen 1.9.2011.) i HEFT produkcija sa filmom OSTAVLJENI, Adisa Bakrača, (prijavljen 8.9.2011.).

Izvor: e-novine.com Photo: Nino Maričić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *