Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MEKSIKANCI MURALIŠU PROKUPLJE

Gustavo Alvarez i Heronimo Rozales (Foto D. Borisavljević)

Gustavo Alvarez i Heronimo Rozales pridružili se našim mladim slikarima u ukrašavanju zidova zgrada

Prokuplje-Već nekoliko dana i večeri na ulicama Prokuplja je neuobičajeno živo. Grupa mladića i devojaka oslikavaju slobodne zidove duž glavne ulice. Atrakciju pojačavaju i dvojica slikara koji su došli čak iz Meksika.

Sve je počelo još prošle godine kada je Miloš Kostić, mladi diplomirani slikar, pošto nema zaposlenja, odlučio da ne džabalebari već da uradi nešto korisno za grad. Počeo je da oslikava zidove u svom naselju. Njemu su se ubrzo pridružili i drugi: studenti Nemanja Koprivica, Jelena Prokić i Uroš Popović, pa naivci Nikola Kaličanin i Ivan Radenković… Ove godine oni su već postali registrovano društvo „Pozitivan društveni faktor“, čiji je projekat oslikavanja Prokuplja pod nazivom „Potpis omladine“, odobrilo Ministarstvo za omladinu i sport.

Slučaj je hteo da prošle godine u radu likovne kolonije „Boža Ilić“ učestvuje i Izrael Baron, profesor slikarstva iz Meksika. Ove godine on je ovamo poslao svoje studente – Gustava Alvareza i Heronima Rozalesa. Oni za „Politiku“ kažu da su došli da nešto nauče i o slikarstvu i o našoj zemlji. Imali su na ovogodišnjoj, 14. po redu koloniji i od koga. Na Belom Kamenu, u rodnom kraju slikara Bože Ilića, bili su znameniti slikari: Zlatka Pentova i Gospodin Cvetkov iz Bugarske, Mirjana Radovanović i Igor Radović iz Vrbasa, Zoran Kuzmanov iz Kikinde, Sunčica Pinc iz Novih Banovaca, Vladimir Kepić iz Jagodine, pa Aleksandar Blatnik, Milovan Penkov, Nadica Ilić i Mirjana Anđelković iz Niša, a iz Prokuplja Svetlana Ilić i Miloš Kostić.

– Jedne večeri dok smo radili murale na glavnoj ulici, prišla su nam dva mladića, koji rekoše da su iz Meksika, da su i oni slikari, pa pitali da li mogu da nam se pridruže. Mi smo ih svi odmah prihvatili i evo, zajedno radimo, družimo se i šaljemo humane poruke svetu. Goste, i od sada velike prijatelje, smeštamo po našim kućama – otkriva Ivan Radenković, koji je menadžer ovog projekta.

-Posle rada na koloniji, hteli smo da razgledamo Prokuplje, o kojem smo, kao i o Srbiji uopšte, malo znali. Šetajući, videli smo mlade ljude kako slikaju i odlučili da im se pridružimo. Presrećni smo što su nas prihvatili – priča Gustavo. – Videli smo i Beograd, ali su nas ovde oduševili ljudi, koji su tako prisni i druželjubivi. Na koloniji sam uradio tri slike: na jednoj je sova, ptica koju sam video u obližnjoj šumi, na drugoj je naš Astek – ratnik, a na trećoj sam ismejao đavola i napisao ispod: „Ujedinite se ljudi sveta“. Ovde na zidu slikam Kralja šuma, čiji je lik sav od lišća drveća koje nas je okruživalo na Belom Kamenu.

Heronimo kaže da je na koloniji naslikao dva rada iz meksičke tradicije, a ovde ostavlja Prokupčanima lik Panča Vilje, nacionalnog heroja Meksika, da bi se i preko istorije dva naroda zbližavala.

Na naše pitanje šta im se najviše dopalo u Prokuplju, obojica Meksikanaca uglas kažu: „Devojke“. Od pića, pored dobrog piva, najviše – rakija, naravno. Od jela Gustavo navodi burek, a Heronimo dodaje: „I pećenje i lute paprićice“.

I Prokupčani i Meksikanci kažu da im je ovo druženje nezaboravno i da će urađeni murali dugo čuvati uspomenu na njega.

Izvor: Politika D. Borisavljević (Foto D. Borisavljević)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *