Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA ARHIVSKE GRAĐE O „CVIJETI ZUZORIĆ“

U Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ večeras će biti otvorena izložba dokumenata i arhivske građe koja se odnosi na rad tog paviljona, Udruženja prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić“, kao i na kulturna zbivanja između dva svetska rata.

Prema rečima višeg kustosa Paviljona Natalije Cerović, biće predstavljen izbor iz arhivske građe koju čuva ULUS, prva dokumenta vezana za početak rada Udruženja prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić“ od 1922. godine do prestanka rada, 1941. godine.

„Preko 300 odabranih dokumenata i preko 50 fotografija pružaju mogućnost da se šira javnost upozna sa kulturnim zbivanjima koja su obeležila vreme između dva svetska rata, preko najznačajnijih ličnosti iz sveta aristokratije, umetničkih, intelektualnih i političkih krugova, do običnih ljudi koji su posećivali manifestacije koje je organizovalo Udruženje“, kazala je Cerović.

Izložba pod nazivom – Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić“ – Dokumenti i građa iz arhive Udruženja likovnih umetnika Srbije ima tri celine. To su fotografije koje se odnose na ličnosti i manifestacije održane u Paviljonu 1928-1941, dokumenta vezana za rad i saradnju sa institucijama iz zemlje i inostransta od 1922. do 1941. godine i tekstove o različitim segmentima rada Udruženja prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić“ koje je pratilo jugoslovensku kulturnu scenu, ali prihvatalo zapadne umetničke modele.

Cerović je istakla da je izložba samo jedan od segmenata istraživačkog rada kojim se poslednje dve godine bavila sa saradnikom Ivanom Kelemenom, kustosom- istoričarem.

Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić“ osnovano je 1922. godine na inicijativu Branislava Nušića i imalo je tri sekcije: za književnost, muziku i likovnu umetnost.

Cilj Udruženja je bio, kako je stajalo u Pravilima, da „širi interes za umetnost i stvara uslove za njen napredak i razvitak u našem narodu“, da organizuje izložbe domaćih i stranih umetnika, da propagira prodaju umetničkih dela i da ostvari ideju podizanja jedne stalne umetničke galerije.

Tako je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za podizanje umetničkog paviljona na Malom Kalemegdanu. Sredstva su prikupljana dobrovoljnim prilozima i prihodima od priredbi ( balova) koje je Udruženje priređivalo uz svesrdnu pomoć likovnih umetnika, književnika, muzičara, glumaca i drugih, kaže Cerović.

„Tako je 1928. godine Udruženje ispunilo jedan od svojih osnovnih zadataka kada je podignut Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“.

Dovršenjem Paviljona Udruženje je ostvarilo ideju organizovanja redovnih smotri savremene likovne umetnosti: jesenjih izložbi (na kojima su učestvovali beogradski umetnici) i prolećnih (učešće jugoslovenskih umetnika).

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *