Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

USTANOVLJENA KNJIŽEVNA NAGRADA „DANKO POPOVIĆ“

ARANĐELOVAC – Povodom dve godine od smrti književnika Danka Popovića, večeras su na Smotri „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu održani „Razgovori pod lipom“, naslovljeni po okupljanjima književnika pod velikim mirisnim drvetom u dvorištu Popovićeve kuće u podnožju Bukulje.

Domaćin večeri, pesnik iz Kragujevca Slobodan Pavićević, najavio je ustanovljenje književne nagrade za prozno delo „Danko Popović“, koju će, prema rečima direktora Fonda „Prvi srpski ustanak“ Nikole Obradovića, od sledeće godine svakog 7. avgusta Fond dodeljivati piscu koji na najbolji način doprinosi razvoju srpske proze i neguje ono što je najbolje u srpskoj slobodoljubivoj tradiciji, kako je i Popović činio u svojim delima.

O stvaralaštvu pisca, koji je svojevremeno provokativnom „Knjigom o Milutinu“ uzburkao srpsku književnu, ali i političku javnost, govorili su profesor dr Miroslav Egerić i književnici, filozofi i teoretičari Miša Đurković, Saša Milenić i Milenko Marković.

Odlomke iz „Knjige o Milutinu“ i „Gospodara“ čitao je bard srpskog glumišta Petar Božović, koji je svojom rečju obojio svaku Popovićevu reč.

Za ovo veče je u galeriji „Alek Đonović“ otvorena ozložba fotografija, na kojoj su, kao kratak istorijat pisca iz njegovog privatnog i javnog života, predsatvljeni zanimljivi i prvi put javnosti prikazani fotosi.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *