Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MILION EVRA ZA KUPOVINU KNJIGA ZA BIBLIOTEKE U SRBIJI

Ove godine je okupljeno tri puta više knjiga nego prethodne: Predrag Marković i Sreten Ugričić

Ove godine će za potrebe domaćih javnih biblioteka Ministarstvo kulture otkupiti 1.327 naslova, odnosno 169.866 primeraka knjiga, rekao je ministar Predrag Marković. Prema njegovim rečima, ove godine će u poređenju s prethodnom biti otkupljeno dva puta više naslova i tri puta više primeraka knjiga, a ukupno je izdvojeno 99.826.750 dinara (blizu milion evra).

Marković je rekao da je veliki broj knjiga koje će stići u javne biblioteke postignut zahvaljujući sniženim cenama otkupljenih naslova i da cilj konkursa nije da se pomogne izdavačima, nego bibliotekama.

„Država raspisuje druge konkurse kojima se pomaže izdavačima, kao što su konkursi za kapitalna izdanja i za vredne prevedene knjige. Ovaj konkurs je namenjen bibliotekama, odnosno čitaocima“, rekao je Marković.

Međutim, ostaje problem kriterijuma izbora knjiga koje su okupljene, pa su neki izdavači ostali nezadovoljni. Zoran Hamović iz „Klija“ kaže za „Blic“ da su upravo izdavači značajnih i kapitalnih izdanja oštećeni. Hamović se pita kako je Danijela Stil dospela na listu.

– Uvek je kod otkupa dilema da li kupovati tu književnu bižuteriju. Mi smo želeli da postoji dvostepeni način otkupljivanja, gde prvo komisija ukloni Danijelu Stil i slične gluposti, i da priliku da se kupuju ozbiljnije knjige, jer je trenutno u toku jedan strašan beletristički udar na biblioteke. Umesto da se čitaju naši pisci, mi čitamo idiotsku beletristiku na nivou španskih serija. To za državne pare ne sme da se otkupljuje – kaže Hamović.

Ministar Marković kaže da je popust državi za otkup knjiga izdavača na prethodnom konkursu bio svega 20 odsto, a na ovom konkursu je 35 odsto za izdavače koji samostalno objavljuju knjige, 55 odsto za ona izdanja koja je sufinansirala država i 75 odsto za naslove koje je u celini finansirala država.

– Tim tehničkim rešenjem omogućili smo da za istu sumu novca kupimo veći broj knjiga za biblioteke – rekao je Marković.

Zoran Hamović kaže da su na ovaj način zapravo izdavačima otete knjige.

– „Klio“, kao i mnogi drugi izdavači, najviše je oštećen činjenicom da je zloupotrebljena administrativna moć ministarstva. Jer skala od 35, 55 i 75 posto praktično je nelegalno uzimanje onoga što pripada izdavačima. Dakle, nije kupljeno više knjiga nego prošle godine, već je oteto više knjiga – kaže Hamović.

Po izboru biblioteka

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić rekao je da je Komisiji za otkup knjiga stiglo 3.308 naslova, od kojih je komisija odredila spisak od 1.330 naslova, a zatim ih razvrstala u pet kategorija i ponudila bibliotekama da same naprave izbor.

Izvor:Blic Online M. Vukelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *