Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FORMAN REŽIRA OPERU U BEOGRADU?

Miloš Forman, reditelj „Amadeusa“ i „Kose“, postavlja operu u našem Nacionalnom teatru, saznaju „Novosti“. Pregovori su počeli prošlog meseca, a ugovor bi mogao da bude potpisan već u septembru.

Jedan od najvećih svetskih reditelja današnjice, Miloš Forman, uskoro bi trebalo da režira u Beogradu i to na pozorišnoj sceni. Kako nezvanično saznaju „Novosti“, uveliko teku pregovori sa slavnim oskarovcem da početkom naredne sezone u našem Narodnom pozorištu postavi operu Leoša Janačeka „Jenufa“.

Reditelj kultnih filmova poput „Leta iznad kukavičjeg gnezda“ i „Amadeusa“ (za koje je i dobio najveća priznanja Američke filmske akademije), kao i ostvarenja „Kosa“, „Regtajm“, „Narod protiv Larija Flinta“ i „Gojini duhovi“ – već u septembru bi mogao da bude gost Beograda i nacionalnog teatra, dok je operska premijera planirana za 15. oktobar 2012. godine.

Pregovori sa Formanom počeli su prošlog meseca, a na ideju da baš on u Srbiji režira predstavu u Upravi kuće došli su posle nedavne premijere džez opere „Dobro plaćena šetnja“ u Pragu, koju je Forman senior postavio na scenu sa sinovima (iz prvog braka) Petrom i Matejom. I dok je njihov otac još 1977. godine postao naturalizovani državljanin SAD, dvojica blizanaca i dalje žive i rade u Pragu, gde vode svetski poznato Putujuće pozorište braće Forman, u čijem podnaslovu (na plakatima) piše, u skladu sa osvedočenim češkim humorom – „teatar ispod svakog umetničkog nivoa“. Upravo taj teatar „ispod svakog nivoa“, nedavno je tri meseca u Parizu, u neposrednoj blizini Ajfelove kule, izvodio na otvorenom predstavu „Obludarijum“ („Manjež“), propraćenu velikim interesovanjem domaće publike i stranih turista. Kontakt sa živom legendom savremene kinematografije je i uspostavljen posredstvom Petra i Mateje, a kako saznajemo, Milošu Formanu se ideja da režira u Beogradu veoma dopala.

Ipak, neće to biti prvi susret slavnog reditelja sa Beograđanima: Forman (1932) je osamdesetih godina bio gost Festa. Održao je predavanje studentima na FDU ispraćeno frenetičnim aplauzom. Tokom svog plodnog života uz režiju se okušao i kao glumac, pisac, producent i predavač.

Rođen je u Časlavu (nekadašnjoj Čehoslovačkoj) i oboje roditelja izgubio je za vreme rata. U detinjstvu je živeo kod rođaka i tek kasnije saznao da mu je pravi otac bio jevrejski arhitekta. U domovini je režirao nekoliko filmova, a ulazak sovjetskih trupa 1968. godine u Prag, zatekao ga je u Parizu i u pregovorima oko snimanja prvog američkog filma. Potom se preselio u Njujork i počeo da predaje na Univerzitetu „Kolumbija“.

Prvi veliki uspeh stigao je 1975. godine sa filmom „Let iznad kukavičjeg gnezda“ (nagrađenim sa pet „oskara“, od kojih je jedan bio za režiju), a „Amadeus“ ga je kasnije i prevazišao – sa čak osam zlatnih statua…

Nagrada „Kristalni globus“ za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji pripala mu je 1997. godine u Karlovim Varima. Tri leta kasnije Forman se pojavio i u glumačkoj ulozi, u debitantskom filmu Edvarda Nortona „Čuvajući veru“. Iako u poznim godinama, ni danas ne prestaje da stvara: trenutno snima istorijsku dramu „Duh Minhena“, zasnovanu na romanu Žorž-Mark Benamoa. Završetak filma najavljen je za 2012. godinu.

Kakav trag je ostavio u savremenoj umetnosti, najbolje ilustruje podatak da je asteroid 11333 dobio ime Miloš Forman.

Izvor: Novosti V. Strugar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *