Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DRUGAČIJA DODELA NAGRADE „ZMAJ OGNJENI VUK“

SMEDEREVO – Od ove godine o nagradi za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku „Zmaj Ognjeni Vuk“ koja se dodeljuje u okviru međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen“, odlučivaće žiri.

Organizator je deset godina od utemljenja nagrade odlučio da promeni način dodele nagrade, jer, kako je rekao direktor festivala Goran Đorđević, pokazalo se da je prilikom izbora kandidata bilo nedopustivih dešavanja.

„Protivno propozicijama izdavačke kuće koje ne izdaju poeziju davale su predloge za nagradu, čak su predlagale dobitnika i izdavačke kuće koje ne izdaju knjige“, precizirao je Đorđević.

Posle prebrojavanja glasova, a taj posao bi uradio neko iz gradske biblioteke, objavljivano je ime dobitnika, a kako je naveo Đorđević, od ove godine o nagradi „Zmaj Ognjeni Vuk“ odlučivaće žiri.

Nagrada će i dalje biti dodeljivana najboljoj pesničkoj knjizi na srpskom jeziku, koja je objavljena od jula prethodne do jula tekuće godine.

Organizator je naveo da će biti razmatrana samo prva izdanja, a neće biti razmatrane knjige sabranih, izabranih pesama ili knjige koje su ranije objavljene pod drugim naslovom.

Nagradu „Zmaj Ognjeni Vuk“ dobili su Srba Ignjatović (2001), Slobodan Rakitić, Dragan Jovanović Danilov, Dragan Lakićević, Manojle Gavrilović, Dragomir Brajković, Miodrag Pavlović, Milica Jeftimijević Lilić, Veroljub Vukašinović i prošle godine Obren Ristić.

Izvor: Glas javnosti/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *