Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DISATI“ NAJBOLJI NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

Sarajevo – Nagradu za najbolji film na 17. Sarajevo film festivalu osvojilo je austrijsko ostvarenje „Disati“ reditelja Karla Markovica, a nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Tomas Šubert za ulogu koju je ostvario u ovom filmu. Svečanost zatvaranja 17. Sarajevo film festivala i dodela nagrada najboljim ostvarenjima održana je u subotu veče.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je bugarskom filmu „Ave“, reditelja Konstantina Bojanova. Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobila je Ada Condeescu, za ulogu u filmu „Loverboy“.

Najboljim kratkim filmom proglašen je film „Mezanin“ hrvatskog reditelja Dalibora Matanića. Specijalnu plaketu žirija za kratki film dobili su „Drugi dubl“, režiserke Nadejde Koseve, i „Dove sei, amor mio“, režisera Veljka Popovića. Najboljim dokumentarnim filmom ovogodišnjeg SFF-a proglašen je film „Mobitel“, reditelja iz BiH Nedžada Begovića. Na ceremoniji zatvaranja dodeljeno je i Počasno Srce Sarajeva holivudskoj glumici Andželini Džoli. Sa glumicom je doputovao i njen suprug Bred Pit. Osim Anđeline Džoli, ovogodišnji dobitnici Počasnog srca Sarajeva su i iranski reditelj Džafar Panahi i čelnik Atlantik grupe Emil Tadeši.

Izvor: Danas/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *