Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ODLAZAK HEROJA NOVOG TALASA

Preminuo umetnik Milan Delčić Delča (1960-2011)

Posle čitave decenije borbe sa rakom krvi, u nedelju uveče je u Beogradu u bolnici preminuo muzičar i konceptualni umetnik Milan Delčić Delča. Delča je umro u pedeset i prvoj godini života.
Milan Delčić bio je muzičar, dramaturg i reditelj

– Desetak godina se borio sa rakom krvi i bio na brojnim zračenjima. Retko kome je govorio o svojoj bolesti. Do pre dva meseca ni njegovi roditelji nisu znali da je bolovao od ove teške bolesti. Meni je slao poruke do pre dve nedelje kada je izgleda posustao. Stalno mi je pre toga pisao kako mu nije ništa i da je pred oporavkom i da planira da radimo nove projekte – rekao je za „Blic“ Delčin blizak prijatelj reditelj Dušan Varda.

Delča je bio jedan od novotalasnih junaka koji su obeležili osamdesete godine, sa bendom „U škripcu“ svirao je širom bivše Jugoslavije.

– Previše sam potrešen da bih bilo šta rekao. Delča nam je bio svima veliki prijatelj – rekao nam je Zoran Vulović Vule, koji je organizovao i jedan od poslednjih nastupa Delče sa bendom „U škripcu“ pre par godina u Domu omladine Beograda.

Poslednji javni nastup Milan Delčić Delča je imao na promociji knjige „Fantom tramvaj“ Milorada Milinkovića u klubu „Ilegala“.

– Znao sam da je godinama bolestan, ali on tome nije pridavao značaj. Bio je vrhunski umetnik. Nastupio je sa gitarom na promociji moje knjige pre nešto manje od godinu dana i svi su pevali s njim. Znao je da podigne ljude i da ih napuni pozitivnom energijom. Pre nekoliko meseci nije želeo više da prima posete – priča reditelj i Delčin prijatelj Milorad Milinković.

Delča je bio izuzetan umetnik. Osamdesetih godina pojavila se zanimljiva grupa „U škripcu“ koja je za kratko vreme postala popularna u bivšoj Jugoslavije. Bend su činili klavijaturista Zoran Vulović Vule, pevač Milan Delčić Delča, Aleksandar Vasiljević Vasa, Aleksandar Lukić Luka i Miloš Obrenović. Delča je snimio nekoliko zapaženih solo albuma – „Izgleda da mi smo sami“, „Delča i sklekovi“… Živi album iz 2008. godine je poslednje što je Delča uradio na polju muzike.

Delčić se bavio i pisanjem za pozorište, napisao je i režirao storiju „Lepe, čiste, dobre“ u omnibusu „Beogradske priče“, a radio je kao dramaturg za TV seriju „Dome, slatki dome“. O Delči bi trebalo napisati mnogo veću studiju kao o jednom od najznačajnijih beogradskih umetnika na raskršću prošlog i novog veka.

Izvor: Blic Online Vladimir Đurić Đura Foto: A. Anđić,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *