Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JUČER, DANAS, SUTRA

Sharon Osbourne piše nedefiniranu knjigu; olimpijac Michael Phelps o vlastitom životu; razotkrivena tajna bivše britanske premijerke Margaret Thatcher.

Slijedeći stope Katie Price, Naomi Campbell i Pamele Anderson, čiji su se plaćeni pisci već okušali u beletristici, i žena šišmišojedca Ozzyja Osbournea, Sharon, koju smo imali prilike upoznati kroz reality horror show The Osoburnes najavila je da će sredinom sljedeće godine objaviti knjigu. Izdavač Little, Brown Book Group potvrdio je da će knjiga biti izdana sredinom srpnja 2009., ne dajući nikakvu dodatnu informaciju o njoj. S obzirom da je Sharon uz pomoć spisateljice Penelope Dening kod istog izdavača već obajvila dvije vrlo uspješne biografije Extreme (2005.) i Survivor (2007.), prodane u milijunima primjeraka, ne sumnjamo da će i ova biti hit. Možda, poput Jordan, bude i nominirana za kakvu prestižnu nagradu.

Ne u lov na nagradu, ali svakako u lov na čitatelje kreće i najzlatniji ovogodišnji olimpijac Michael Phelps, koji je s Free Pressom (Simon & Schuster) potpisao ugovor o objavljivanju svoje životne priče. Knjiga, koja bi trebala izaći do kraja godine nosi naslov Built to Succeed tj. Građen da uspije, a u njoj će Phelps opisati svoje djetinjstvo sa samohranom majkom i probleme s koncentracijom zbog kojih je počeo trenirati plivanje (što smo sve već čuli od naših revnih spikera). U knjizi koja će bez sumnje biti bogato ilustrirana poseban će dio pripasti Phelpsovoj životnoj filozofiji i pogledu na svijet profesionalnog plivanja.

A u Britaniji, škandal. Kći čelične lady Margaret Thatcher, Carol Thatcher, napisala je knjigu Swim-On Part in the Goldfish Bowl: A Memoir u kojoj otkriva da se 82-godišnja bivša premijerka već 8 godina bori s demencijom.

Memoari koji trenutno u nastavcima izlaze u britanskom tjedniku Mail on Sunday prepuni su detalja u kojima Carol opisuje kako se razvijala bolest, koja je nastupila nakon niza moždanih udara zbog kojih se bivša premijerka, po preporuci liječnika, više ne pojavljuje u javnosti.

Premda su britanski konzervativci odmah izjavom pokušali ublažiti šok koji je javnost doživjela objavljivanjem ove vijesti, izjavljujući da možda i jest malo zaboravljiva, ali da se s njom još uvijek može razgovarati o dnevnoj politici, biograf Margaret Thatcher Anthony Seldon, izjavio je da je ovo prvo javno objavljivanje Thatcheričine bolesti, o kojoj se već dugo vremena zna, ali se iz poštovanja prema nekad najslavnijoj političkoj figuri na svijetu šuti.

Izvor: Booksa m.m. 27.08.2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *