Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

EX-YU PISCI SVE POPULARNIJI U SAD

Tea Obreht

Tradicionalne preporuke magazina „Tajm“

VAŠINGTON – Dela Tee Obreht i Aleksandra Hemona, dvoje američkih pisaca poreklom iz bivše Jugolsavije, našli su se u izboru magazina „Tajm“ za najbolju literaturu ovog leta. Tea Obreht, koja se rodila u Beogradu, a slavu stekla romanom „Tigrova žena“, bila je u „Tajmovom“ žiriju za izbor najboljih knjiga ove sezone, a među izabranim knjigama (kao favorit Edmunda Vajta) našao se i pisac Aleksandar Hemon, rodom iz Bosne i Hercegovine, s romanom „Projekat Lazarus“.

Tea Obreht rođena je u Beogradu kao Tea Barjaktarević, a njen prvenac Tigrova žena u poslednjih godinu dana izazvao je pravu senzaciju u američkoj štampi. Kritičar „Vašington posta“ nazvao ju je „balkanskim Singerom“, a o njenoj veštini da spoji priče istočne Evrope sa američkim senzibilitetom veoma pohvalno su pisali najpoznatiji časopisi u SAD.

Tea je čitaocima „Tajma“ preporučila da ovog leta u šake ponovo uzmu Hemingveja i romane „Pokretni praznik“ (za odmor u gradu) i „Starac i more“ (za plažu), kao i „Ubiti pticu rugalicu“ autorke Harper Li.

„Uglavnom gravitiram prema knjigama koje sam čitala ranije tokom leta, i to su knjige za koje me vezuju jake asocijacije“, ističe Tea.
„Ovo je apsolutni letnji hit za mene“, naglašava ona.

Roman „Projekat Lazarus“ Aleksandra Hemona, Sarajlije koji živi u Čikagu, preporučio je pisac i kritičar Edmund Vajt. „Roman ‘Projekat Lazarus’ divna je knjiga.

On spaja dva narativa: onog o čoveku iz Jugoslavije koji dolazi u Čikago početkom 20. veka, s jednom porukom za šefa policije, koji za njega pretpostavlja da je anarhista i ubija ga. Drugi narativ je o Srbima koji žive u današnjem Čikagu“, napisao je Vajt.

Izvor: Blic Online M.V. Foto: AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *