Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTVOREN BELEF

Koncertom mecosoprana Ane Hesler, u Kolarčevoj zadužbini otvoren Beogradski letnji festival, koji će trajati do 7. avgusta. Povodom otvaranja jubilarnog 20. BELEF-a, na Kalemegdanu priređen vatromet, a na Letnjoj sceni održan koncert Ramboa Amadeusa.

Ovogodišnji BELEF, koji je od prošle godine član asocijacije evropskih festivala, zvanično je otvorila Tatjana Pašić, pomoćnik gradonačelnika Beograda.

Sinoćni program bio je posvećen narodu Japana, pa se pred publikom pojavio i Tošio Cunuzaki, amabasador Japana, kako bi zahvalio i BELEF-u i narodu Srbije na podršci i pomoći u savladavanju teških trenutaka koji su zadesili njegovu zemlju.

Publici predstavili gosti BELEF-a iz Španije, Ana Hesler, mecosopran i pijanista Enrike Bernaldo de Kiros, koji su izveli solo pesme ruskih i španskih kompozitora.

„U Španiji je ovo godina Rusije, a godina Španije je u Rusiji. To je politički vrlo zanimljivo. Takođe, ja sam pola Rus – pola Španac, a Ana je mešavina kultura – njen otac je iz Švajcarske, a majka sa Kube – mnogo nacionalnosti i tako smo osmislili poseban, interesantan i lep program“, kaže pijanista De Kiros.

Koncert je otpočeo „Pesmama smrti“ Modesta Musorgskog, a nastavio se popularnim solo pesmama Federika Garsije Lorke, kako bi se i u okviru BELEF-a obeležilo 75 godina od njegove smrti.

Na ovogodišnjem BELEF-u, čiji slogan je „Audio vizuelni 21. vek – AV 21“, do 7. avgusta biće održan niz manifestacija.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *