Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ĆIRILOV: KRLEŽA JE ZAJEDNIČKA VREDNOST SVIH NA BALKANU

Miroslav Krleža

Teatrolog Jovan Ćirilov izjavio je danas da je Miroslav Krleža zajednička vrednost svih nas na Balkanu, a i šire, što pokazuje skup organizovan u Zagrebu povodom 118. godišnjice rodjenja velikog hrvatskog pisca (7. jula 1893. godine).

„Drago mi je da su Zagrepčani kao najbolji poznavaoci Krleže hteli da čuju i naše mišljenje. Skup je protekao u najlepšem kolegijalnom duhu jer nas spaja naše poštovanje prema Krleži“, rekao je Ćirilov Tanjugu, dodavši da su učesnici mnogo saznali jedni od drugih.

Skup je održan u sedištu Hrvatskog društva pisaca, sa oko 50 učesnika i gostiju, a suorganizatori bili su beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), prištinska Qendra Multimedija, kazališna skupina „Bacači sjenki“ i Hrvatski filmski savez.

Krleža kao inspiracija: Jovan Ćirilov

Pored Ćirilova, iz Beograda su doputovali Zoran Janić, Borka Pavićević i Branimir Stojanović. Uvodnu reč je dao Velimir Visković.

„Za mene je odlazak na skup u Zagreb na dan kada se rodio Krleža, a istog dana i godine rodjen je i Majakovski, što nije slučajno, bio dokaz da je Krleža jedna sasvim sigurno naša zajednička vrednost, svih nas koji živimo na Balkanu, a i šire“, rekao je Ćirilov, koji se sprema da režira Krležin „Izlet u Rusiju“.

On je istakao da je Krleža „inspirativan po tome što se nikada nije mirio sa onim što se dešava, nije se mirio sa onim što mu se činilo da ne odgovara stvarnosti, a uvek je to govorio sa jedne liberalne, leve tačke i orijentacije“.

„Krleža spada u one evropske intelektualce koji su krajem 20-ih godina bili u Rusiji i nisu se razočarali. Mada su videli mnoge nedostatke, nisu se razočarali u levu ideju“, istakao je Ćirilov.

Krleža kao mladi intelektualac

On je rekao da se to vidi u Krležinom „Izletu u Rusiju“ koji će postaviti, kao svoju drugu režiiju u karijeri, do kraja godine u CZKD-u.
„Tekst je dramatizovao moj pokojni prijatelj Miroslav Belović, a nije stigao da ga režira“, dodao je on.

Na pitanje ko će igrati Krležu, odgovorio je da podela još nije utvrđena.

„Biće to neko mlađi. Krleža je tada imao 32 godine. Tražiću ne da glumi intelektualca nego nekoga koji spada među mlade glumce intelektualce“, rekao je Ćirilov.

Izvor: Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *