Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKI FILMOVI NA FESTIVALU U PULI

PULA – Na 58. festivalu igranog filma u Puli, koji se ove godine održava od 9. do 23. jula, srpska kinematografija biće zastupljena sa većim brojem ostvarenja u različitim programima.
Arena u Puli: Nekad najprestižniji jugoslovenski, a sada glavni hrvatski festival filma

Za međunarodni program, sa ukupno 22 naslova, izabrani su „Montevideo, Bog te video“ Dragana Bjelogrlića i „Šišanje“ Stevana Filipovića.

Konkurenti za „Zlatne arene“ biće im, između ostalih, „Trofejna žena“ Fransoa Ozona (Francuska), „Troje“ Toma Tikvera (Nemačka), „Melanholija“ Larsa fon Trira (Danska), „Majke“ Milča Mančevskog (Makedonija), „Nader i Simin se rastaju“ Asgara Farhadija (Iran), „Žrtva“ Čena Kajgea (Kina), „Deca su u redu“ Liza Holodenko (SAD).

U glavnoj sekciji Nacionalnog programa (od 16. do 22. jula) biće prikazano deset hrvatskih filmova, a u sekciji manjinskih koprodukcija još devet, među kojima tri iz Srbije. To su „Neprijatelj“ Dejana Zečevića, „Beli lavovi“ Lazara Ristovskog i „Kako su me ukrali Nemci“ Miše Radivojevića.

Srpski film učestvuje i u novom programu Puladok, u kojem se prikazuju filmovi vezani za istoriju festivala u Puli i hrvatskog filma. To je dugometražni dokumentarac „Sinema komunisto“ Mile Turajlić, najavljen na festivalskom sajtu kao „nagrađivana filmska priča o Titovom kinooperateru, usponu i padu ‘Avala filma’, žanru partizanskog filma i Pulskom festivalu“.

Prateći program „Filmovi u nastanku“ predstaviće kroz kolaž inserata iz do sada snimljenog materijala nove hrvatske projekte, kao i koprodukcije. Među njima su „Parada“ Srđana Dragojevića i „Krugovi“ Srdana Golubovića.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *