Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OD SEPTEMBRA JOŠ 50 UMETNIKA DOBIJA NOVČANU POMOĆ ZA DOPRINOS KULTURI

BRADIĆ: Nacionalna priznanja nisu socijalna kategorija

Povodom dodele nacionalnih priznanja umetnicima za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi za 2008. godinu, juče je u Ministarstvu kulture održana konferencija za medije, na kojoj su se novinarima obratili ministar kulture, Nebojša Bradić, i predsednica komisije za dodelu priznanja, Drinka Gojković. Oni su istakli zadovoljstvo zbog činjenice da će sredstvima Ministrstva kulture Republike, moći da nagrade još 50 vrhunskih umetnika, od ukupno 705, koliko je bilo obuhvaćeno konkursom. „Ova novčana priznanja nisu socijalna kategorija“, istakao je ministar Bradić, „već kategorija afirmacije vrhunskih stvaralaca u oblasti kulture“.

Sastav komisije
Posebno nacionalno priznanje umetnicima uključuje doživotni novčani dodatak na penziju u iznosu od 50 000 dinara iz budžeta Republike Srbije, koji se nakon smrti ne prenosi na članove porodice. Uredba o dodeli posebnih priznanja umetnicima, doneta je odlukom Vlade Repubilike Srbije u januaru ove godine, kada je utvrđeno da komisija za dodelu priznanja bude devetočlana. Komisija je radila u sastavu Zoran Cvijanović, glumac, Gojko Božović, pesnik, dr. Branka Radović, muzikološkinja, Dragan Srećkov, viši savetnik u Sektoru kulture u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i kulturu, Drinka Gojković, književna prevoditeljka, Jelena Kajgo, baletska igračica i pedagoškinja savremene igre, Božidar Zečević, filmski scenarista, teoretičar i kritičar, Ivona Rajačić Barandovski, istoričarka umetnosti, i Vesna Golubović, akademska slikarka.

Dodela posebnih priznanja vrhunskim umetnicima, kada završe svoju misiju u kulturi, biće podsticajna da se njihov položaj u društvu adekvatno tretira, a treba naći načina i da se stvaraoci, koji učestvuju u aktivnom definisanju kulture i umetničke scene, stimulišu za vreme njihovog radno aktivnog perioda, smatra Bradić.

Drinka Gojković podsetila je da je institucija posebnih priznanja ustanovljena kako bi se sa jedne strane ukazalo poštovanje zaslužnim umetnicima, a jednako tako i da bi se ustanovio stabilan sistem vrednosti u našoj kulturi. Devetočlana komisija, u kojoj su bili zastupljeni predstavnici iz svih grana umetnosti, radila je vrlo temeljno i stručno od aprila do samog kraja avgusta, po svojoj najboljoj savesti i znanju, rekla je Gojkovićeva. Ona je izazovan posao odabiranja umetnika, kojima će biti dodeljena priznanja, uporedila sa odmeravanjem na zlatnoj vagi, koja je, prema njenim rečima, „u punom smislu u božijoj ruci, a u ljudskoj ona može imati neka odstupanja od onoga što je ili apsolutni javni konsenzus ili nekakav javni zahtev“.

Gojkovićeva je takođe rekla da će se unapređenjem uredbe i uvođenjem institucije posebnog priznanja u zakon nastaviti, a posebno je istakla svesrdno zalaganje Komisije za uvođenje posebnih priznanja, ne samo za umetnike, već za sve one stvaraoce koji unapređuju društvo. Prema mišljenju Komisije, takvu vrstu priznanja trebalo bi da uvede i Ministarstvo nauke, i to za sve naučne oblasti.

Izvor: Danas A. Ćuk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *