Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TRI KANDIDATA ZA NAGRADU „DUŠAN VASILJEV“

Dušan Vasiljev (1900-1924)

KIKINDA – Žiri (Jovan Zivlak, Dragan Jovanović Danilov i Miloš Latinović) je, nakon razmatranja velikog broja naslova, sačinio uži izbor za nagradu „Dušan Vasiljev“ koju dodeljuje opština Kikinda.

U užem izboru za ovo priznanje koje se dodeljuje za najbolju knjigu u žanrovima umetničke proze, poezije, eseja, književne nauke i kritike izdate na srpskom jeziku za period između dva aprila, našla su se tri dela.

To su roman „Gospodska ulica“ Ranka Risojevića (izdavač „Matica srpska“), priče „Preživljavanje“ Dragoslava Mihailovića (Zavod za udžbenike) i roman „Mrtvo polje“ Srđana Srdića („Stubovi kulture“).

Žiri će saopštenje o dobitniku nagrade „Dušan Vasiljev“ predočiti javnosti najkasnije do 27. juna, svečano uručenje je 28. juna u Kikindi, a laureatu pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 2.500 evra i diploma.

Nagrada je u prethodnom periodu uspostavila ozbiljan ugled jer su njeni dobitnici pisci poput Milorada Pavića, Stevana Raičkovića, Milisava Savića, Gojka Tešića.

Dušan Vasiljev, pesnik i prozni pisac, jedan od najznačajnijih srpskih ekspresionista, rođen je u Kikindi (tada Austro-Ugarska) i nakon što je završio učiteljsku školu u Temišvaru, učestvuje u Prvom svetskom ratu na Pijavi, a potom i u okršajima s kačacima u Makedonijhi. Umire bolestan, a da nije uspeo da u zbirku prikupi brojne pesme i prozu koje je objavljivao u beogradskim časopisima.

Izvor: Blic Online T. Nj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *