ŠARLOTA REMPLING I VIM VENDERS NA FILMSKOM FESTIVALU U SARAJEVU

Nebojša Đorđević   Film, Vesti

SARAJEVO - Šarlota Rempling, glumica, i Vim Venders, nemački reditelj, biće gosti sedamnaestog “Sarajevo film festivala” koji se održava od 22. do 30. jula.

Šarlota će publici u regionu predstaviti novi film “Melanholia” Larsa von Triera u kojem je ostvarila ulogu Gabi za čiji lik je reditelj našao inspiraciju u svojoj majci.

Za svoje uloge Šarlota Rempling nagrađena je brojnim priznanjima: “Počasni Cezar”, nagrada Evropske filmske akademije za najbolju žensku ulogu u filmu “Swimming pool”, nagrada za životno delo na Stokholmskom filmskom festivalu…

Vim Venders, nemački reditelj, smatra se najuspješnijim predstavnikom novog nemačkog filma. Neka od njegovih igranih i dokumentarnih ostvarenja ostavila su neizbrisiv trag u svetskoj kinematografiji: “Bis ans ende”, “Der Himmel uber Berlin”, “Buena vista social club”…

Festivalskoj publici on će predstaviti svoj poslednji film “Pina”, o koreografkinji Pini Bauš. Reč je o dokumentarnom filmu rađenom u 3D animaciji.

“Sarajevo film festival” 22. jula otvara film “Le harve”, finskog reditelja i scenariste Akija Kaurismakija, koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu ovogodišnjeg Kanskog festivala.

Spisak ostalih filmova još nije objavljen, a prošle godine je, da podsetimo, pobedio (i osvojio nagradu od 25.000 evra) film iz Srbije “Tilva roš”, reditelja Nikole Ležaića.

Izvor: Blic Online/ S. Milojković Foto: Reuters/Beta



Postavite komentar