Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA ZA „MOJA TAČNA PRIVIĐANJA“

Nagrada „Vasko Popa“ za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku u 2010. godini, dodeljena Draganu Jovanoviću Danilovu za knjigu „Moja tačna priviđanja“ koja je objavljena u izdanju beogradskog „Arhipelaga“.

Predsednik žirija Radivoje Mikić rekao je danas na konferenciji za novinare da je na konkurs pristiglo 70 pesničkih knjiga, od kojih je žiri u uži izbor uvrstio pet knjiga, od kojih je izabrana zbirka Dragana Jovanovića Danilova.

Prema njegovim rečima, nagrađena knjiga „Moja tačna priviđanja“ je u mnogo čemu reprezentativna za poeziju ovog pesnika.

„Podeljena u pet ciklusa nejednakog obima i epiloškom pesmom, ona pokazuje da Dragan Jovanović Danilov u građenje pesme polazi tako što najpre prizove jedan krug životnih realija, a da potom sve to nastoji da poveže sa onim što nije neposredno vidljivo“, rekao je on.

Mikić je dodao da je Dragan Jovanović Danilov svestan da govori iz one iskustvene perspektive koju, uz sve ostalo, obeležava i svest da vrednosti više nisu na mestu na kome su nekad bile i to je razlog što je u njegovu poeziju prodrla ironija i što su njom zahvaćeni i neki važni pesnički simboli.

Knjige koje su se našle u užem izboru su: „Dokle pogled dopire“ Nikole Vujevića, „Za klavir i didžeridu“ Dragoslava Dedovića, „Iza zatvorenih očiju“ Milovana Marčetića i „Mlinsko kolo“ Milosava Tešića.

Nagradu, koja će laureatu biti uručena 29. juna u Vršcu, na dan rođenja pesnika Vaska Pope, čini novčani iznos i povelja, koje dodeljuje darodavac Fondacija Hemofarm iz Vršca.

Konkurs za nagradu „Vasko Popa“ raspisalo je Društvo prijatelja Vršca „Vršac lepa varoš“, a žiri koji odlučuje o nagradi čine Radivoje Mikić, Dušan Belča i Duško Novaković.

Književna nagrada „Vasko Popa“ osnovana je 1995. godine, a ove godine će biti uručena 17. put. Neki od dosadašnjih dobitnika ovog priznanja su Borislav Radović, Ivan V. Lalić, Stevan Raičković, Slobodan Zubanović, Ljubomir Simović, Novica Tadić, Vojislav Karanović, Ivan Rastegorac i drugi.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *