Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MLADI BOND – S PAPIRA NA EKRANE

Charlie Higson, autor serijala knjiga za dječake ‘Young Bond’ o avanturama mladog Jamesa Bonda lansirao besplatnu edukativnu kompjutersku igricu.

Najnoviji poražavajući rezultati testova čitanja u britanskim školama pokazali su da od petorice 14-godišnjaka jedan čita ispod razine 11-godišnjeg djeteta pa nova edukativna igrica, koja kombinira avanturu i čitanje, na britansko tržište stiže u pravo vrijeme.

Charlie Higson, iza kojeg je 4 romana o junioru 007, na tržište je izbacio besplatnu on-line kompjutersku igricu The Shadow War, preko koje će, nada se, mlade igrače upoznati sa svojim serijalom i pridobiti za čitanje. „Obično mislimo da je čitanje samo sjedenje i čitanje romana, ali postoji mnogo vrsta čitanja“, objašnjava. „Djeca se mogu zadubiti u časopis o nogometu jednako kao i u povijesnu čitanku ili roman. Ne bismo smjeli olako odbacivati druge vrste literature. Kad sam ja bio mali, čitao sam stripove na tone.“

Young Bond bio je lansiran za trajanja Edinburškog festivala knjiga, kad je bila postavljena i prva od sedam misija koje će izlaziti u ritmu jedna tjedno. Misije uključuju traženje tajanstvenog koda u knjižari gdje se dogodilo ubojstvo, otkrivanje identiteta odgovornih za postavljanje požara u dvorcu Hellebore itd. Igrači, koji se moraju ulogirati, izabiru žele li biti mladi Bond ili ruski agent. Igrica će kulminirati 8. listopada pojavljivanjem autora na sajtu.

Kako je interes za Higsonove knjige poprilično velik, može se očekivati da će igricu najradije igrati njegovi već postojeći čitatelji, no Higson se nada da će privući i djecu koja obično ne čitaju u slobodno vrijeme.

Higson, inače komičar, mogao bi u budućnosti postati household ime i u Hrvata, jer je trenutno u pregovorima za snimanje filma. Snimi li se film o mladome agentu 007, to će barem malo amortizirati skandal nastao kad je produkcijska kuća Eon Productions obznanila kako najnoviju knjigu o odraslom Bondu Brige su za druge ne planira pretvoriti u film jer je nedovoljno moderna. Bond smješten u 60-te godine prošlog stoljeća navodno ne ostavlja dovoljno mjesta za skupe aute i nabrijane gadgete.

Izvor: Booksa m.m.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *