Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZAHAR PRILEPIN GOSTUJE U BEOGRADU

Zahar Prilepin, jedan od najčitanijih ruskih pisaca mlađe generacije, družiće se sa domaćom publikom na književnoj večeri 7. juna u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

Zahvaljujući izdavačkoj kući „Draslar partner“, koja je na prošlogodišnjem Beogradskom sajma knjiga lansirala Prilepinov roman „Sanjka“, a sada i zbirku priča „Cipele pune vruće votke“, srpski čitaoci dobili su priliku da se upoznaju sa stvaralaštvom nove ruske litrerarne zvezde.

Za sedam godina književnog stvaralaštva, Prilepin (36) je objavio osam naslova i osvojio više od dvadeset ruskih i inostranih nagrada među kojima su Nacionalni bestseler, nagrada „Lav Tolstoj“ koju dodeljuje Tolstojev spomen muzej u Jasnoj Poljani, Najbolji strani roman godine (Kina, 2007), a nedavno je dobio rusku državnu nagradu za najbolji roman prve decenije 21. veka koja mu je donela i sto hiljada dolara.

Bio je i u najužem izboru za ruskog Bukera. Njegove knjige prevedene su na dvanaest jezika, jer zapad intrigira i kao pisac, i kao politička opozicija aktuelnom režimu.

Nakon što je diplomirao filologiju Prilepin je radio kao fizikalac, novinar, telohranitelj i bio je pripadnik specijalnih jedinica koje su ratovale u Čečeniji (1996-1999). Magazin „NewYork Times“ Prilepina upoređuje danas sa velikim klasicima „zlatnog veka“ ruske literature.

Osim pisca, na promociji njegova dva naslova, govoriće književni kritičarka Ljiljana Šop i prevoditeljka Radmila Mečanin koja je izdavaču preporučila njegove knjige.

Izvor:: B92/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *