Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILMOVI REDITELJA RAJKA GRLIĆA U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Poznati hrvatski reditelj Rajko Grlić, jedan od najznačajnijih autora eks-ju kinematografije, gostovaće za vikend u Beogradu i prisustvovati otvaranju retrospektive svojih filmova u Domu omladine.

Program će biti održan od 4. do 7. juna u organizaciji Doma omladine u saradnji sa Zajednicom Hrvata Beograda „Tin Ujević“.

Grlić je kao reditelj i scenarista snimio 11 filmova i dobio veliki broj međunarodnih nagrada.

Pored dugometražnih filmova, publika će videti i izbor Grlićevih retko prikazivanih kratkih filmova, kao i njegov diplomski film „Predgovor“ radjen za nekadašnju TV Beograd.

Retrospektiva je prilika za obeležavanje 30. godišnjice njegovog, verovatno najpoznatijeg, filma „Samo jednom se ljubi“ (sa Mikijem Manojlovićem i Vladicom Milosavljević u glavnim ulogama), koji redovno ulazi u izbor deset najboljih filmova snimljenih u Jugoslaviji.

Ta raskošna melodrama prati zabranjenu ljubav partizanskog oficira i balerine, predstavnice poražene klase.

Film je premijerno prikazan u programu „Izvestan pogled“ u Kanu, a dobio je „Grand Pri“ i „Best Actor“ nagrade na festivalu u Valensiji.

Grlićeva ostvarenja kao što su „U raljama života“, „Za sreću je potrebno troje“, „Čaruga“ danas predstavljaju kult klasike, a sigurno će im se pridružiti i u novije vreme snimljena „Karaula“.

Izvor; Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *