Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ŽIČKA HRISOVULJA“ PESNIKU IVANU NEGRIŠORCU

KRALJEVO – Pesnik Ivan Negrišorac ovogodišnji je dobitnik pesničke nagrade „Žička hrisovulja“, koju dodeljuje manifestacija Žički duhovni sabor „Preobraženje“.

Kako se navodi u odluci žirija, koji tradicionalno zaseda na Spasovdan 2. juna, Negrišorac je priznanje zaslužio za savremeni pesnički izraz posvećenog duhovnog traganja i prepoznavanja.

Negrišorac, čije je građansko ime Dragan Stanić, prvu pesničku knjigu „Trula jabuka“ objavio je pre tačno tri decenije.

„Nakon početnog, radikalnog preispitivanja i osporavanja nasleđenih književnih oblika i poredaka, Negrišorac je suštinski vraća svome imenu, velikoj postojbinskoj priči“, ističe se u obrazloženju žirija.

Priznanje, koje podrazumeva unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja, tradicionalno se uručuje u manastiru Žiča na dan Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta.

Delu dobitnika biće posvećen i zbornik radova književnih kritičara.

Kulturna manifestacija Žički duhovni sabor „Preobraženje“ održava se u Kraljevu od 1991. godine, a organizatori su Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Narodni muzej i Književni klub Kraljevo.

Izvor: Glas javnosti

One Response

  1. Samo istinski poznavaoci duse i zaljubljenici u poeziju znaju sta ovakvo priznanje nosi u sebi! Brate Ivane, neka Ti sve u zivotu bude kao ovaj avgust 2011.god.! Na Preobrazenje, 18. avgusta kada Ti budu uruculi zlatnu povelju „Zicku Hrisovulju“, znaj da smo mi neznani i rasuti svuda po celom svetu, uistinu kao jedan uz Tebe! 5.juni 2011.g. Nebojsa Simic iz Beograda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *