NASA U SLUŽBI ARHEOLOGIJE

Nebojša Đorđević   Kultura, Vesti

VAŠINGTON - Arheološko blago, 17 piramida i hiljade grobnica i drevnih kuća, pronađeno je u Egiptu upotrebom snimaka satelita američke svemirske agencije Nasa.

Ranijim iskopavanjima otkriveno je prisustvo više arheoloških građevina, uključujući dve piramide, navodi Bi-Bi-Si, koji je finansirao iskopavanja i snimio dokumentarni film o otkrićima. Američki arheolog Sara Parčak i njen tim vršili su iskopavanja u Sakari i Tanisu na severoistoku Egipta kako bi utvrdili kako se satelitski snimci kogu upotrebiti u arheologiji.

Sara Parčak je više od godinu dana koristila snimke satelita koji se nalazi na visini od 700 metara i koji je infracrvenim zracima snimio lokacije na kojima se, kako se pretpostavljalo, nalaze drevne građevine. Satelit agencije Nasa može da otkrije predmete pod zemljom čiji je prečnik manji i od jednog metra. Infracrveni zraci prave razliku između različitih zakopanih materijala, čime se prepoznaju strukture, kakve su drevne kuće od glinenih cigala, koje su najgušći materijal u tlu u okruženju. Infracrveni zraci omogućavaju i otkrivanje oblika struktura, kuća, grobova i hramova.

Izvor:Glas JavnostiPostavite komentar