Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KANSKI POBEDNIK I MUZIKA IZ SRBIJE

Malikov saradnik: Arsenije Jovanović

Pobednički film 64. Filmskog festivala u Kanu, „Drvo života“ američkog reditelja Terensa Malika, sadrži i muziku srpskog kompozitora Arsenija Jovanovića, sa kojim je i ranije sarađivao.

Malikov film „Drvo života“ sadrži četiri kompozicije Jovanovića, koji poslednjih godina živi i radi na relaciji Rovinj-Beograd, a osim po radijskoj umetničkoj muzici, poznat je i po režiji pozorišnih predstava i televizijskih emisija.

Malik i Jovanović sarađivali su i na filmu „Tanka crvena linija“ iz 1998. godine, u koji je ukomponovano Jovanovićevo „Kremansko proročanstvo“.

Njihova najnovija saradnja primećena je i na blogu IndieWire mreže, u članku posvećenom muzici u Malikovom filmu.

Autori tog članka, koji su pobrojali 37 kompozicija različitih autora u filmu „Drvo života“, istakli su kao jednu od najinteresantijih upravo muziku Jovanovića, nastalu preplitanjem glasova, instrumenata, snimaka iz prirode i manipulisanog zvuka.

Jovanović je rođen 1932. godine u Beogradu, gde je do početka ratova na prostoru bivše Jugoslavije radio kao pozorišni, radio i televizijski reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti.

Posebno je poznat po radiofonskom opusu, za koji je dobio i niz nagrada, uključujući Pri Italija (1971, 1977), Premio Ondas (1978), Gran pri Radio Fransa (1997).

Njegova kompozicija „Arhipelag prospero“, nastala 2006. godine kao koprodukcija Radio Beograda, Dojčland radija iz Berlina i Radija Edukasion iz Meksika, inspirisana Šekspirovom „Burom“, ušla je u finale Njujorškog festivala radijskih programa, koji nagrađuje najbolje radove u oblasti kreativne radio produkcije iz celog sveta.

Jovanović je režirao i 11 godina u Narodnom pozorištu u Beogradu, a bio je i umetnički direktor Bitef teatra, radeći istovremeno predstave i na prostoru bivše Jugoslavije, u Evropi i SAD.

Izvor: Vesti online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *