SRPSKI ANIMIRANI FILM NA FESTIVALU U ZAGREBU

Nebojša Đorđević   Film, Vesti

ZAGREB/BEOGRAD - Srpski dugometražni animirani film “Technotise: Edit i ja”, autora Alekse Gajića, biće prikazan na 21. festivalu animiranog filma “Animafest Zagreb”, koji će se održavati od 31. maja do 5. juna.

Pored Gajićevog filma, koji je do sada više puta nagrađivan, publika će moći da vidi još 69 animiranih filmova - 22 dugometražna i 47 kratkometražnih filmova.

U konkurenciji za nagrade nalazi se devet filmova nastalih u poslednje tri godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Posetioci festivala moći će da vide i animirani film “Doviđenja, gospodine Kristi” Fila Maloja, kao i triler “Život jednog mačka” najnoviji hit studija “Folimaž”, ali i druge radove najznačajnijih animatora.

* “Animafest” se održava svake godine u Zagrebu, ali se naizmenično prikazuju kratkometražni i dugometražni filmovi, tako da će na narednom festivalu 2012. u konkurenciji za nagrade opet biti kratkometražni filmovi.

Producentkinja “Animafesta” Vjera Matković rekla je da je Gajićev film trebalo da bude na repertoaru festivala još 2009. ali da je tada bio u finalnoj fazi izrade, dodajući da o tom filmu kao dobrom izboru svedoči i činjenica da je u međuvremenu dobio nekoliko priznanja.

Novi umetnički direktor festivala Daniel Šuljić rekao je da je retrospektivni program “Majstori animacije” posvećen holandskom animatoru Polu Drisenu koji je, uz Dejvida Silvermena, režisera popularnog američkog animiranog serijala “Simpsonovi” i hrvatsku ilustratoriku i autorku stripova Dunju Janković, član ovogodišnjeg žirija.

Širi uvid u svetske trendove daće program “Svetska panorama”, a mnogo prostora dobiće i filmovi za najmlađe u popratnom programu besplatnih projekcija kratkometražnih radova, rečeno je na konferenciji.

Izvor: Blic Online/TanjugPostavite komentar