Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HRAM KNJIGE ZA 21. VEK

Završena rekonstrukcija Narodne biblioteke Srbije

Beograd – Nakon sveobuhvatne rekonstrukcije koja je trajala duže od tri godine, Narodna biblioteka Srbije najzad će otvoriti vrata prvim korisnicima. Kompletni radovi na enterijeru zahvaljujući kojima najstarija ustanova kulture u Beogradu sada ima 6.000 metara kvadratnih funkcionalno unapređenog prostora završeni su, a biblioteka će zvanično biti otvorena odmah nakon sastanka sa stručnjacima Gradskog zavoda za veštačenje, koji je zakazan za 26. maj, a koji će obaviti tehnički pregled rekonstruisanog objekta. Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i upravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS) Sreten Ugričić, juče su novinarima predstavili rekonstruisani enterijer NBS.

– Rekonstrukcija enterijera NBS obuhvata prostore namenjene korisnicima: ulazni hol sa pristupnim pultom i mokrim čvorom, kafeteriju sa atrijumom, foaje ispred centralne čitaonice sa informativnim pultom, mokre čvorove na tri nivoa, glavnu čitaonicu sa 389 korisničkih mesta, multimedijalnu čitaonicu sa 79 metara kvadratnih, čitaonicu za slepe i slabovide, bibliotekarski fond, pravni centar, naučnu i čitaonicu za specijalne kolekcije – legate, što je ukupno skoro 600 korisničkih mesta – rekao je prilikom jučerašnjeg svečanog otvaranja upravnik NBS Sreten Ugričić.

Za rekonstrukciju enterijera korisničkog dela Narodne biblioteke Srbije iz sredstava Nacionalnog investicionog plana, Evropske investicione banke, Ministarstva kulture i sopstvenih sredstava Biblioteke izdvojeno je oko 430 miliona dinara. U projekat rekonstrukcije enterijera i izgradnje pratećih instalacija ušlo se kako bi se stvorili uslovi da zgrada NBS odgovori na sve veće zahteve korisnika iz zemlje i sveta. Izvršena je rekonstrukcija dela objekta Narodne biblioteke Srbije, koja je, između ostalog, obuhvatila radove na enterijeru, proširenje kapaciteta korisničkog dela, rekonstrukciju i dogradnju elektro-instalacija, protivpožarnih instalacija i hidrantske mreže, kao i uvođenje sistema klimatizacije i kablovske računarske mreže.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković istakao je da je došlo vreme da se primeni nova praksa i da država ispostavlja izveštaj o svojim poslovima.

– Ne postoji državni novac, već novac nas građana koji smo godinama izdvajali da jedna ovakva kulturna ustanova odgovori zahtevima 21. veka. Država je ispunila svoj deo obaveza i predala odgovornost instituciji kulture koja sada treba da pruži najbolje svojim korisnicima. Napomenuću da se na Dan slovenske pismenosti i kulture, dan svetih Ćirila i Metodija otvara ova biblioteka, ali takođe i na dan Nikodima Srpskog, jednog od prvih srpskih arhiepiskopa, koji je preveo Jerusalimski tipik na srpski – rekao je ministar Marković.

Šta bi bilo da smo radili?

Upravnik NBS Sreten Ugričić istakao je podatke o aktivnostima biblioteke u periodu kada ona, načelno, nije radila.

– Broj virtuelnih poseta NBS tokom trogodišnjeg perioda iznosi preko 15 miliona što znači da je sajt posećivalo 15.000 korisnika dnevno. Kataloški je obrađeno ukupno 65.000 primeraka knjiga. Distribuirali smo 169.000 knjiga u druge biblioteke, u svet smo putem razmene poslali 74.000, a CIP je urađen za 31.500 knjiga. Ako to znači da nismo radili, ne znam kako bi bilo da jesmo – kazao je Ugričić.

Izvor: Danas/A. V. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *