Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAMETNULI SE „UMETNIK“ I „KLINAC SA BICIKLOM“

Kanski filmski festival, 64. put

Kan – Na polovini Kanskog filmskog festivala, kada se obično pravi presek viđenog, kao glavni favoriti za osvajanje Zlatne palme izdvojili su se belgijski „Klinac sa biciklom“ i francuski „Umetnik“.

Braća Žan-Pjer i Luk Darden su, sa svojom pričom o napuštenom dečaku i ženi koja želi da ga spasi, oduševili kritiku. „Klinac“ je dobio epitete „dirljive drame u kojoj nema nezasluženih emocija“, kao i „priča o trijumfu dobrote u ovom svetu“.

Pogoditi ukus žirija je prilično nezahvalan posao, ali su dva odvojena glasanja međunarodnih kritičara postavila braću Darden na čelo liste od 10 prikazanih filmova koji su u konkurenciji za Zlatnu palmu. Ukupno ima 20 konkurenata. Ukoliko bi braća trijumfovala to bi im bila treća pobeda u Kanu – posle „Rozete“ (1999) i „Deteta“ (2005).

Drugi film koji je zadovoljio kritičare je francusko crno-belo nemo ostvarenje „Umetnik“, čija je radnja smeštena u Los Anđeles 1920-ih kada se u svetu kinematografije pojavljuje „filmovi koji pričaju“. S obzirom na brojne drame, u ovom filmu su svi uživali, a izmamio je i osmehe svojim šalama.

S druge strane iako se francuskim kritičarima svideo „Poliss“ o odseku za zaštitu dece u Parizu, koji je rađen na osnovu istinitih priča, strani izveštači nisu njime bili oduševljeni. „Uspavana lepotica“ Džulije Li, o ženi koja ispunjava seksualne maštarije starijeg bogataša, dok je drogirana i bez svesti, je skandalizovala mnoge, a malo njih impresionirala.

Izvor: Danas V. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *