Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POČINJE 40. ĐAČKI VUKOV SABOR

U Tršiću od danas tradicionalni susret mladih

Tradicionalna kulturna manifestacija posvećena stvaralaštvu mladih, 40. Đački Vukov sabor počinje danas u Vukovom domu kulture u Loznici. Saborske svečanosti, koje će trajati sedam dana, zvanično će otvoriti učenica Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Loznici, prošlogodišnji đak generacije lozničkih osnovnih škola.
Učenici škola koje nose ime Vuka Karadžića od danas do nedelje družiće se u Tršiću

Susreti škola koje nose Vukovo ime održavaju se od 1971. svake godine tokom maja meseca u Vukovom rodnom Tršiću. Đački Vukov sabor je jedno od najmasovnijih okupljanja đaka iz Srbije i zemalja u regionu. Obogaćivanjem sadržaja ove manifestacije nastoji se da se ona približi potrebama đaka i mladih i da postane omiljeno mesto okupljanja. Loznički Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ pobrinuo se da višednevni program bude još sadržajniji i sa više učesnika.

– Program smo osmislili mnogo pažljivije jer 40. godišnjica njegovog osnivanja znači i da smo ušli u ozbiljne godine i da moramo postavljati još veće zahteve i više standarde. Omogući ćemo ne samo mladim učesnicima nego i svim građanima da vide i dve dobre pozorišne predstave, a verujem da će pažnju građana privući i muzičko-scenski program „Ala je lep ovaj svet“ u kojem će biti svega, od folklornih pesama i igara, ozbiljne, pa do rok muzike i skoro 400 učesnika – kaže direktor Centra Dajana Đedović.

Večeras u 19 časova u Vukovom domu kulture, manifestaciju će svečano otvoriti Ljiljana Jovičić, đak generacije OŠ „14. oktobar“ iz Draginca, a pre toga biće otvorena izložba „Bukvari i bukvarsko nasleđe“ Branislave Jordanović, muzejskog savetnika Pedagoškog muzeja u Beogradu. Beogradsko pozorište „Duško Radović“ izvešće na sceni Vukovog doma predstavu „Mali princ“.

Programom je predviđen još niz sadržaja, a Gimnazija „Vuk Karadžić“ biće u petak domaćin proglašenja pobednika literarnog konkursa „Vukovo zvono“.

Izvor: Blic Online S. Pajić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *