Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KO STOJI IZA SMRTI PABLA NERUDE?

Južnoamerički mediji prethodnih dana ponovo su pokrenuli pitanje smrti slavnog Pabla Nerude, nakon što je njegov nekadašnji lični asistent Manuel Araja izneo tvrdnje da je čileanski pesnik ubijen po nalogu generala Pinočea.

Prema zvaničnoj verziji, slavni književnik umro je od raka prostate 23. septembra 1973. u bolnici u Santijagu. Međutim, Araja je u intervjuu koji prenose meksička i čileanska štampa, naveo da je Neruda ubijen jer je bio intelektualac kojeg Pinoče nije želeo da ima u opoziciji.

On tvrdi da je pisac odveden u bolnicu iz bezbednosnih razloga, a ne zbog pogoršanja zdravstvenog stanja kako se navodi u zvaničnoj verziji.

Neruda se, navodno, plašio za svoj život nakon uvođenja vojne diktature. Svoje sumnje poverio je asistentu posle injekcije koju je dobio od nepoznatog lekara i koja mu je izazvala alergijsku reakciju, sprečivši ga da narednog dana otputuje u Meksiko.

Piščeva fondacija, koja je odmah intervenisala u medijima, odbacila je ovu teoriju, smatrajući da nije razumno graditi novu verziju Nerudine smrti samo na osnovu mišljenja njegovog vozača.

„Arajin jedini argument je njegovo lično mišljenje“, navodi se u saopštenju fondacije koja podržava zvaničnu verziju.

Pablo Neruda rođen je 1904. godine i smatra se jednim od najznačajnijih južnoameričkih pesnika. Već u devetnaestoj godini objavljuje svoju prvu knjigu poezije „Crepusculario“, a godinu dana kasnije i drugu pod nazivom „Dvadeset poema o ljubavi i jedna pesma bez nade“. Objavio je još desetak knjiga poezije, a 1971. godine nagrađen je Nobelovom nagradom za književnost.

Izvor: B92 Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *