Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„FAUSTOVO PROKLESTVO“ NA KOLARCU

„Faustovo prokletstvo“ na Kolarcu

Orkestar Beogradske filharmonije sa šefom-dirigentom Muhaiem Tangom i solistom Jensom Peterom Majncom na violončelu, održaće u petak 13. maja u 20 časova koncert iz ciklusa „Proleće“.

Na programu koncerta Filharmonije ovog „baksuznog“ datuma biće „Faustovo prokletstvo“ Hektora Berlioza, Drugi koncert za violončelo Jozefa Hajdna i „Šeherezada“, simfonijska svita Rimskog-Korsakova.

„Od 1001 priče koje je Šeherezada pričala Sultanu da bi sebi spasila život, Rimski-Korsakov je četiri iskoristio za nastanak ove simfonijske svite. Kao na Sinbadovom brodu, muzika vodi kroz šaroliki svet Orijenta, a Beogradsku filharmoniju kroz ovaj koncert vodiće sigurna ruka šefa-dirigenta Muhaia Tanga“, najavljeno je iz Filharmonije

Muhai Tang je jedan od nekolicine svetskih dirigenata koje je čuveni Herbert fon Karajan nekoliko puta pozivao da diriguje Berlinskom filharmonijom i od osamdesetih godina stoji za dirigentskim pultom ispred prvoklasnih orkestara. Međunarodna štampa ga predstavlja kao dirigenta koji iz orkestara sa kojima sarađuje izvlači solistički potencijal svakog pojedinca i „čvrstom rukom u beloj rukavici“ ih dovodi do najviših dometa.

„Očekujem da za vreme mog trogodišnjeg mandata dostignemo vrhunski kvalitet, da u okviru naših koncerata ostvarimo maksimum u interpretaciji i razumevanju dela, osećaju za različite stilove, izraženu muzikalnost i emocije“, najavljuje Tang. Prilikom stupanja na funkciju, Tang je izjavio da je odmah osetio snažnu vezu sa orkestrom „koji je na visokom tehničkom nivou i poseduje izuzetan stepen entuzijazma i angažovanosti.

Paralelno sa angažmanom u Beogradskoj filharmoniji, Muhai Tang zadržava funkcije i u Ciriškom kamernom orkestru, Hamburškom simfonijskom orkestru i Kineskom nacionalnom simfonijskom orkestru.

Violončelista Jens Peter Majnc (43) stekao je međunarodno priznanje posle pobede na ARD takmičenju u Minhenu. Osim solističke karijere, Majnc je prvi violončelista Nemačkog simfonijskog orkestra i profesor na Univerzitetu umetnosti u Berlinu (između ostalih, podučavao je i našu mladu violončelistkinju Maju Bogdanović). Dobio je nagradu „Eho“ 1997. godine za najbolji solo snimak godine u izdanju Sony Classical.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *