Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KARIKATURISTA JOVAN PROKOPLJEVIĆ NAGRAĐEN U BELGIJI

Karikaturista Jovan Prokopljević nagrađen u Belgiji

BEOGRAD – Jedan od najnagrađivanijih srpskih karikaturista, inače arhitekta, Jovan Prokopljević osvojio je još jedno vredno priznanje, drugu nagradu na međunarodnom konkursu na temu „Ljudska glupost“, održanom u Belgiji.

Kako je Tanjugu rekao autor, nagrađena karikatura na kojoj pljačkaš izlazi iz muzeja opkoljenog policajcima sa oružjem na gotovs, i kao „taoca“ drži mumiju kojoj je prislonio pištolj uz glavu, osvojila je krajem prošle godine dve nagrade u Poljskoj – specijalnu i počasnu za „Dobri humor“.

Prokopljević, stalni karikaturista najstarijeg srpskog dnevnika „Politika“, od 1994. do kraja 2010. osvojio je 67 nagrada za karikature u zemlji i inostrastvu, među kojima su i tri nagrade na najvažnijem domaćem konkursu „Pjer“ koji nače organizuje konkurentski list „Večernje novosti“.

On je priremio novu tematsku izložbu koja se otvara 10. maja uveče u Galeriji Bogić na Zvezdari.

U toj galeriji (Pljevaljska 42) biće izloženo 26 karikatura posvećenih planeti Zemlji pod zajedničkim motom „Ostajte ovde…„.

Prema rečima autora, polazeći od Šantićeve rodoljubive pesme, on je ovim karikaturama želeo da poruči čovečanstvu da ne napušta matičnu planetu već da se založi da je sačuva u što boljem stanju.

Izložbu će otvoriti novinar, publicista, istoričar umetnosti Živadin K. Mitrović a zatim će biti predstavljena monografija o Prokopljeviću „Rapsodija u smešnom“.

U njoj su reprodukovane u koloru neke od nagrađenih karikatura koje su zasmejale ljude od Australije, preko Kine, Japana, Brazila , Španije, Sirije, Italije, do Portugala, Ukrajine, Azerbejdžana… a teme su, pre svega osuda rata, agresije svake vrste, šah, ekologija, karikature poznatih ličnosti…

Izvor:Politika/Tanjug Jovan Prokopljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *