Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOSTJUKOVU OPET GLAVNA ULOGA U „ORFEJU“

BEOGRAD – Ugledni baletski umetnik Konstantin Kostjukov izjavio je da se veoma raduje premijernoj obnovi baleta „Orfej u podzemlju“ koreografa i reditelja Krunislava Simića u kome igra glavnu ulogu i predstojećem gostovanju u Kini.

Premijerna obnova „Orfeja u podzemlju“ biće izvedena sutra na sceni Madlenianuma.

Kostjukov, koji je donedavno bio i direktor Baleta Narodnog pozorišta rekao je da od kako je podneo ostavku na tu funkciju ima više prostora za posao baletskog igrača.

„Hvala Bogu da se desila ova koincidencija, nije bilo planirano, tek kada sam dao ostavku, saznao sam za obnovu „Orfeja“ i gostovanje u Kini. Biće dosta posla, bitno je da se radi kvalitetno, punim srcem i sa pravim timom“, rekao je on.

Popularni baletski umetnik srpske scene još od kako je krajem osamdesetih došao iz Kijeva gde bio prvak Baleta Teatra Ševčenko, Kostjukov je rekao da je posebno vezan za „Orfeja u podzemlju“ jer je to bila prva baletska predstava u Madlenianumu.

„Puno smo igrali tu predstavu i proputovali sa njom po Srbiji i inostranstvu,“ rekao je on. „Početke ne možeš da zaboraviš ali sada jedva čekam premijeru jer obnovljena predstava nikada ne ispadne ista, nešto dogradiš, stvaraš, osmisliš, zato što je to živa igra““, kazao je Kostjukov.

Prvak u Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu, dodao je da mu je drago što se na scenu Madlenianuma vraća domaća tema, jer ih nema mnogo na sceni, posebno jer je to balet o pesniku Branku Miljkoviću koga upoređuje sa Jesenjinom.

On je ocenio da je u odnosu na premijeru 1999. godine mnogo zreliji, da je drugo vreme i tim igrača, pa u smislu interpretacije to može da bude potpuno nova predstava.

Kostjukov je rekao da je „Orfej u podzemlju“ fizički zahtevna predstava, ali da je za sada spreman da igra.

„Igram i druge zahtevne uloge, kao što su ‘Grk Zorba’, koji treba da bude 27. maja u Sava centru, i svakog meseca u Novom Sadu, ta rola nije manje zahtevna od Orfeja“, rekao je on.

„Igram predstave u Narodnom pozorištu ‘Kraljicu Margo’, ‘Boru Stankovića’ koje su isto tako jako zahtevne. Bitno je da budem u kondiciji jer je naš posao jako težak“, istakao je Kostjukov.

Svetski dan igre 29. april Kostjukov će provesti u Kini, gde će gostovati sa Orfejom 30. aprila i 1. maja na festivalu Umetnički susreti u Pekingu.

Kostjukov je najavio i da će na našoj sceni gostovati umetnici iz Rusije koje je pozvao u goste, prvakinju Boljšoj teatra Elenu Andrienko i prvaka Marinskog teatra Antona Korsakova koji će igrati u baletskoj predstavi „Don Kihot“ Ludviga Minkusa u koreografiji čuvenog Vladimira Vasiljeva.

„Nadam se da će to biti veliki praznik za našu publiku“, kazao je Kostjukov.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *