Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SLUČAJNO PRONAĐENO 3.000 PISAMA VOLTA VITMENA

VAŠINGTON – Prebirajući po dokumentima iz vremena američkog secesionističkog rata (1861-1865) u Nacionalnom arhivu SAD, jedan istraživač je pronašao gotovo 3.000 pisama i stranica teksta iz pera Volta Vitmena, jednog od najvećih američkih pesnika.

U pismima, koje je mahom napisao dok je radio kao slabo plaćeni činovnik državnog tužioca, Vitmen govori o raznim temama, poput optužbe za izdaju koja je podignuta protiv bivšeg predsednika Konfederacije Džefersona Dejvisa, pojave Kju Kluks Klana, ratnih zločina, građanskih prava, ali i svakodnevnih administrativnih pitanja.

– Vitmen je bio u samom središtu vladinih napora da podigne naciju nakon građanskog rata- kazao je Kenet Prajs, profesor književnosti na Univerzitetu u Nebraski koji je pomogao u identifikaciji pronađenih dokumenata.

Vest o otkriću Vitmenovih pisama poklopila se sa 150-godišnjicom od početka američkog građanskog rata koji je izbio 12. aprila 1861. godine nakon što su pobunjeničke snage napale tvrđavu Fort Samter u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, koja je bila pod kontrolom Unije.

Rodom iz Njujorka, Vitmen je najpoznatiji po zbirci pesama „Vlati trave“. Imao je 40-ak godina kada je izbio rat.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *