NAJAVLJEN 52. OKTOBARAC

Aleksandra Radovanović   Kultura, Vesti

Kustosi: Jadranka Gregorič i Galit Ilat

Ove jeseni biće održan 52. Oktobarski salon, tradicionalna jesenja beogradska manifestacija vizuelne umetnosti. Tim povodom predstavljene su i kustosi koje će realizovati ovogodišnju izložbu - to su Jadranka Gregorič iz Slovenije i Galit Ilat iz Izraela.

Ove izvanredne umetnice su i ranije sarađivale na nekim izuzetno uspešnim projektima, a u Beograd su došle kako bi malim umetničkim pričama koje će smestiti u različite kontekste poslale poruku svetu.

- Glavna izložba će biti koncipirana tako da globalne probleme savremenog društva predstavi iz aspekta regiona jugoistočne Evrope, odnosno da ih sagleda kroz lokalne događaje - istakla je Jadranka Gregorič, koja je dodala da njih dve već imaju neka imena u glavi, ali da će o tome tek biti reči jer se zasada sve zasniva na idejama koje tek treba da se realizuju.

- Ključne reči koje objašnjavaju koncept 52. Oktobarskog salona jesu: simulacija, eksperiment i rekonstruisanje događaja. Nije bitno kako nešto napraviš, stvoriš, već zašto to stvaraš i praviš - rekla je Galit Ilat i dodala da je u srži koncepcije ovogodišnjeg Oktobarskog salona pitanje kako stvoriti odgovornost u savremenom društvu nezavisno od toga da li je reč o onima koji kreiraju kulturne proizvode ili o onima koji su njihovi potrošači.

Želja kustosa 52. Oktobarskog salona jeste, kako su navele, da izložbom koja će imati multimedijalni karakter podstaknu rasprave o građanskoj poslušnosti i pokoravanju vlastima, konformizmu, društvenoj odgovornosti, neposlušnosti i nekonformizmu.

Zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković rekao je da je ovogodišnji budžet za organizaciju Oktobarskog salona na nivou prošlogodišnjeg. Čak 22 miliona dinara obezbedila je Skupština grada Beograda, a četiri miliona doniralo je Ministarstvo kulture Srbije. To nije dovoljno, pa je trenutno aktuelna faza traženja sponzora. Prostor u kome će se odvijati glavna izložba i prateći programi manifestacije još uvek ne može biti jasno preciziran, ali postoji velika mogućnost da i ove godine bude iskorišćena zgrada budućeg Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici.

Izvor: Blic Online J. OdabašićPostavite komentar