Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DEO PREDMETA SA MAČU PIKČUA VRAĆEN PERUU

LIMA – Nekoliko stotina arheoloških predmeta iz Maču Pikčua – utvrđenja naroda Inka, koji su sto godina bili u američkom Univerzitetu Jejl, vraćeno je danas Peruu.

Prva pošiljka od 366 predmeta i oko hiljadu fragmenata dopremljena je avionom u Limu, a potom će neki od predmeta biti predstavljeni peruanskoj javnosti, saopštio je ministar kulture Huan Osio.

Univerzitet Jejl je pristao da Peruu vrati antikvitete povodom stogodišnjice „otkrića“ Maču Pikčua. U pošiljci su između ostalog kosturi, grnčarija, keramika, oruđe i nakit.

Do 2012. godine Jejl će vratiti Peruu ukupno 45.000 predmeta i fragmenata. Sporazum tog univerziteta i peruanske vlade postignut je krajem prošle godine.

Američki istraživač Hiram Bingam ušao je u istoriju kada je u junu 1911. upoznao svetsku javnost s postojanjem Maču Pikčua.

Utvrđenje Inka sagrađeno je u 15. veku na visini od 2.500 metara u Andima i za njega je oduvek znalo lokalno stanovništvo.

Bingam je odneo arheološke predmete tokom kasnijih obilazaka lokaliteta, 1912. i 1916. Posle dopremanja u Limu, vraćeni antikviteti biće predati Univerzitetu Kusko, oko 80 kilometara od Maču Pikčua.
lokaliteta, 1912. i 1916.

Izvor: Blic Online /Beta Foto: Beta, AFP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *