Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZGODITAK ZAGREBAČKE KINEMATOGRAFIJE

Jasmila Žbanić u Berlinu 2010

Jasmila Žbanić i Peter Greenaway u hrvatskim koprodukcijama

I dok koprodukcijski aranžman s istaknutim engleskim režiserom nije uzbibao filmsku javnost koja se čak našla polaskana time što nas ugledni britanski gospodin pohodi, činjenica da sarajevska autorica dobiva u Hrvatskoj status rezerviran za domaće autore uznemirila je dio redateljskog ceha i izazvala čak interni plenum hrvatskog društva filmskih redatelja koji se održao u četvrtak, piše Jurica Pavičić u Jutarnjem.

Kad su prošlog tjedna objavljeni rezultati javnog poziva za sufinanciranje audiovizualnog stvaralaštva Hrvatskog audiovizualnog centra, ljudi koji hrvatsku kinematografiju prate izbliza uočili su kako rezultati drugog natječaja za 2010. donose zanimljive novosti, piše Jurica Pavičić u nedeljnom izdanju zagrebačkog Jutarnjeg lista.

„Ona koja možda i prva zapada u oči jest pojavljivanje dvaju uglednih, istaknutih režisera iz drugih zemalja koji će ove godine snimati film u Hrvatskoj. Prvi od njih je britanski multimedijski umjetnik Peter Greenaway koji će u nizozemsko-hrvatskoj koprodukciji i uz potporu HAVC-a od 200.000 eura u Hrvatskom zagorju snimati film Goltzius o nizozemskom renesansnom grafičaru i crtaču Hendriku Goltziusu. Druga je sarajevska redateljica i dobitnica Zlatnog medvjeda 2006. Jasmila Žbanić, koja u hrvatskoj produkciji snima film Otok ljubavi, film kojem je koscenarist istaknuti sarajevsko-američki pisac Aleksandar Hemon.“

Kako navodi zagrebački autor, ovaj je slučaj još zanimljiviji utoliko što Otok ljubavi neće biti sufinanciran kroz natječaj za manjinske koprodukcije (gdje su uz Greenawaya potporu, ali u manjim iznosima, dobili i srpski redatelj Srdan Golubović i slovenski Matevž Luzar), nego kroz regularni natječaj za hrvatske naslove. I dok koprodukcijski aranžman s istaknutim engleskim režiserom nije uzbibao filmsku javnost koja se čak našla polaskana time što nas ugledni britanski gospodin pohodi, činjenica da sarajevska autorica dobiva u Hrvatskoj status rezerviran za domaće autore uznemirila je dio redateljskog ceha i izazvala čak interni plenum hrvatskog društva filmskih redatelja koji se održao u četvrtak.

 

Peter Greenaway

Sarajevska redateljica dobila je financijsku potporu kao većinski hrvatski film, jer njen film to naprosto i jest, podseća Pavičić. „Otok ljubavi nastao je u produkciji producentske tvrtke Živa voda (zagrebačke produkcijske kuće koju je oformio glumac Leon Lučev), film se snima u Hrvatskoj (kao lokacija spominjala se okolica Šibenika), mjesto radnje je – sasvim hrvatski primjereno – veliko hotelsko naselje, a redateljica Žbanić članica je hrvatskog društva redatelja. Članica je naprosto zato što je u Hrvatskoj kontinuirano filmski aktivna, filmove snima u hrvatskoj koprodukciji, surađuje s hrvatskim piscima, angažira hrvatske glumce od kojih su neki zahvaljujući tome dospjeli i do Shooting Stars berlinskog festivala.“

I u trenutku dok je dio profesionalnog ceha uznemiren činjenicom da se po prvi put događa da u većinski hrvatskoj koprodukciji glavnu kreativnu snagu čini redatelj(ica) iz druge zemlje bivše Jugoslavije, Pavičić podsjeća na činjenicu da su takva „gostovanja“ redatelja iz jedne jugoslavenske zemlje u drugoj urodila nekim od najboljih filmova kojima se hrvatska filmska kultura diči. „Nekoliko hrvatskih klasika svoje je najvažnije i najbolje filmove snimilo gostujući upravo u susjednim kinematografijama. S druge strane, redatelji koji su u Zagreb došli iz drugih jugoslavenskih zemalja hrvatskom su filmu ostavili niz klasika, uključujući i jedine igrane filmove iz Hrvatske nominirane za Oscara.

Izvor: e-Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *