Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JUBILEJI SERGRJA SKRIPKE NA KONCERTU U SAVA CENTRU

BEOGRAD – Ruski dirigent Sergej Skripka, vođa Ruskog državnog simfonijskog orkestra „Mosfilm“, nastupiće večeras u Centru Sava sa slovenačkim mecosopranom Mancom Izmajlovom i violinistom Benjaminom Izmajlovim.
Skripka je na čelu Ruskog državnog orkestra

Opus Sergeja Skripke sadrži stotine poznatih filmskih melodija, a slavni maestro sa „muzičkim“ prezimenom (skripka znači violina) nedavno je proslavio dvostruki jubilej – 65. rođendan i 85 godina rada Orkestra „Mosfilm“, koji je tim povodom izdao CD sa izborom najlepših numera koje je izvodio.

Kako ste stigli u Orkestar „Mosfilm“?

– Uveren sam da čoveka vodi sudbina i da je dužan da bude spreman na sve njene krivine i odstupanja. Kada sam završavao studije na Moskovskom konzervatorijumu, profesor Leo Moricevič Ginzburg preporučio je studentima da se upoznaju sa Orkestrom „Mosfilm“. Mnogi se nisu odazvali, za njih je to bila „niža“ kultura. Uprkos svemu sam kao dobrovoljac otišao u studio „Melodija“. Slučajno smo nabasali na snimanje muzike za film „Sudbina“ Evgenija Metvejeva. Krv mi je uzavrela. Osetio sam da sam našao svoje mesto, bio sam potpuno obuzet tim orkestrom!

Koji posao vam je najteže pao, šta je bilo vatreno krštenje?

– Treći film – „Moja ljubazna i nežna zver“. Započeo ga je drugi dirigent. Slušao sam poznati valcer u izvođenju Eugenija Doge i moja prva misao bila je: „Ruke i noge počupati i baciti u smeće“. Režiser Emil Lotjan je izgleda bio istog mišljenja i zato je zamenio dirigenta. Ipak sam dosta pretrpeo, Lotjan se emocionalno do bezumlja stuštio na orkestar: „Svirate kao u seoskom klubu! Niste nizašta!“ Neobičnim pritiskom je u nama uzburkao takve emocije koje i danas žive u tom valceru.

Da li uvek prepoznate svoj snimak?

– Svakako. Postoje, takođe, primeri kada se niko drugi više nije usudio da snimi istu melodiju posle nas.

Izvor: Blic Online A. K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *