Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U LAJPCIGU 40 NAŠIH PISACA

Poslednje pripreme na srpskom štandu foto: fonet

Srbija na Sajmu knjiga u Nemačkoj

Štand Srbije kao „zemlje u fokusu“ na Sajmu knjiga u Lajpcigu biće otvoren danas u podne i toj svečanosti će prisustvovati ministar kulture‚ informisanja i informacionog društva Predrag Marković i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Kako je najavljeno, srpski nastup će imati najveći program sa Balkana u istoriji sajma u Lajpcigu.

Na sajmu koji je zvanično otvoren sinoć i traje do 20. marta učestvovaće više od 40 srpskih pisaca koji će imati priliku da razgovaraju sa nemačkom publikom i gostima iz inostranstva na našem štandu, da učestvuju na tribinama koje organizuje sajam i na književnim večerima koje se organizuju širom grada u okviru književnog festivala „Lajpcig čita“.

To je najveći književni festival na svetu jer se organizuje oko 2.000 programa na 300 lokacija, a ovo je prvi put da se srpska književnost predstavlja tako brojnom i kvalitetnom ekipom autora.

Sajam u Lajpcigu ima festivalski karakter i zato je i srpski nastup koncipiran da pisci budu „u fokusu“, ali da bi se valjano predstavila savremena srpska književnost obezbeđeni su „oslonci“ preko dve značajne bibliografije (naslovi prevedenih srpskih knjiga na nemački za proteklih 20 godina i spisak nemačkih knjiga koje se odnose na sve što je vezano za Srbiju i srpsku kulturu).

Takođe, priređeno je nekoliko antologija na nemačkom jeziku (drama, priča, poezije) koje nude pregled najboljeg što je u poslednje vreme napisano na srpskom jeziku.

Na srpskom štandu će se naći i 30 novih dela srpskih pisaca koje su odabrali nemački izdavači i preveli na nemački jezik. Centralni nastup Srbije izvan sajamskih prostorija biće u kultnom pozorištu Skala 17. marta u kome će od 17 do 20 sati gostovati urbani književni festival „Krokodil“ sa gostima koji su međunarodno poznati (Vladimir Pištalo, Biljana Srbljanović, Bora Ćosić…).

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *