Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„MEĐU ZVIJEZDAMA“ NAJBOLJI FILM

ZagrebDox 2011.

Najbolji film ZagrebDoxa u međunarodnoj konkurenciji je „Među zvijezdama“ nizozemskog redatelja Leonarda Retela Helmricha * U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat osvojio je film Vladimira Perovića „Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota“

Sedmi festival dokumentarnog filma ZagrebDox završen je u subotu uveče svečanim proglašenjem pobjednika. Glavnu nagradu, „Veliki pečat“ u međunarodnoj kategoriji osvojio je Među zvijezdama nizozemskog redatelja Leonarda Retela Helmricha zbog, kako se navodi u pojašnjenju žirija, „iznimno uspješno isprepliće mikrorazinu obiteljskih odnosa s propitkivanjem relevantnih socijalnih pitanja poput religijske tolerancije i siromaštva. Smatramo da je u njemu vidljiva izvanredna režijska vještina u tradiciji direktnog filma – ova topla, no nikad patetična priča gradi se sveprisutnom, ali nenametljivom kamerom koja ostaje tik uz likove i u sretnim i potresnim trenucima.“

Žiri koji su činili redatelji Eduard Galić, Hana Jušić i Hamid Rahmanian dodelio je i posebna priznanja i to za filmove Život u sauni finskih režisera Joonasa Berghalla i Mike Hotakainena i 17. Kolovoza Alexandera Gutmana rađen u rusko – finsko – poljskoj koprodukciji.

U regionalnoj konkurenciji, žiri u sastavu Milica Đenić, redateljica, Wolfram Huke, redatelj i Dragan Jurak, filmski i TV kritičar „Veliki pečat“ je dodijelio filmu Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota crnogorskog redatelja Vladimira Perovića.

„Film o macho-kulturi iz perspektive jednog pijetla, također simbola mačizma. Jednostavan, ali efektan i brutalan u konceptu, čist u izrazu, bez dijaloga, komentara, bez objašnjavanja o kakvoj se svetkovini radi, gotovo bez ikakvog vjerskog ili društvenog konteksta, ali opet s jakom naznakom kulture u kojoj se nalazi“, navodi se u saopštenju žirija.

Posebno priznanje dobili su hrvatska redateljka Vanja Sviličić za film Jesam li sretna? i bugarska redateljka Sophia Tzavella za Hotel Paradise.

Mali pečat za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti pripao je poljaku Piotru Zlotrowiczu za Ugljenare i dubrovačkom srednjoškolcu Darku Stankoviću za film Onaj kojeg nema.

Nagrada Movies that Matter za film koji najbolje promiče ljudska prava dodijeljena je srbijanskom redatelju Mladenu Matičeviću za film Run For Life.

Žiri koji su činili Mario Mažić, koordinator Inicijative mladih za ljudska prava, Ida Prester, novinarka i pjevačica i Drago Hedl, istraživački novinar, dodijelili su u istoj kategoriji i posebna priznanja za filmove Vlast Cathryn Collins i Jama broj 8 ukrajinske režiserke Marianne Kaat.

Sedmi ZagrebDox, koji je počeo 27. veljače, zatvoren je filmom Moj persijski sag, a u nedjelju su na programu projekcije pobjedničkih filmova i proglašenje pobjednika publike.

Najveći regionalni festival dokumentarnog filma za sedam dana trajanja prikazao je preko 140 filmova.

Izvor: e-novine. com Žarka Radoja Photo: Zagrebdox

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *