Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STIŽU POZORIŠTA SA RAZNIH STRANA SVETA

Scena iz predstave „Propust porodice Koleman“, Argentina

Bitef već godinama dovodi predstave ili teatre koji su već gostovali u našem pozorištu, kaže Batrić Žarković, direktor Festivala „Slavija 2011″

Ovogodišnji Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2011″ koji će biti održan od 9. do 18. marta u istoimenom beogradskom pozorištu, ponudiće publici za desetogodišnji jubilej: deset predstava iz deset zemalja. Festival će otvoriti glumac Milan Lane Gutović.

Prve festivalske večeri nastupiće pozorište „Timbre 4″ iz Buenos Ajresa sa predstavom „Propust porodice Koleman“ u režiji Klaudija Tolkačira. Sledi drama Mirka Kovača „Osipate se polako, vaša visosti“ u režiji Gorana Damjanca, u izvođenju Sarajevskog ratnog teatra. Pozorište „Barka“ iz Budimpešte predstaviće svoju postavku komada „Zabava“ Slavomira Mrožeka, u režiji Lasla Berceša, a Državno dramsko pozorište „Stari dom“ iz Novosibirska svoje ostvarenje „Duet“ Ota Eskina, u režiji Kšištofa Zanusija. Dolazak je potvrdilo i pozorište „Mistorin“ iz Jerusalima, koje će se potruditi da osvoji simpatije beogradske publike predstavom „Snovi o Mojsiju“ autorke Julije Ginis, dok će Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice izvesti Gogoljevog „Revizora“, u režiji mladog Veljka Mićunovića.

Drugi deo festivala proteći će u znaku gostovanja kanadske trupe „Atrijum“ koja u Beograd dolazi sa predstavom „Čehov za dvoje“ Tatjane Čouljenko i Džuli Grgar, Beloruskog dramskog pozorišta i dela „Dnevnik pesnika“ Sergeja Kovaljova, u režiji Vitala Barkouskija, kao i Malog dramskog pozorišta iz Bitolja i njihove predstave „Stolice“ Ežena Joneska u režiji Ljupča Georgijevskog. Na kraju Festivala „Slavija 2011″ nastupiće Narodno pozorište iz Beograda sa Sterijinom „Lažom i paralažom“, u režiji Juga Radivojevića.

– Nije bilo lako sačiniti selekciju, budući da je bilo prijavljeno oko 230 predstava. Očekujemo dolazak i velikog broja gostiju koji stižu u Beograd zbog, kako kažu, pozitivne festivalske atmosfere. Već sada znam koje će tri predstave učestvovati na narednom pozorišnom skupu, a pozive za saradnju u narednom periodu dobili smo od preko 50 festivala – kaže Batrić Žarković, direktor pozorišta „Slavija“.

Žarković je selekciju, kako saznajemo, sačinio još u septembru 2010. godine, a jedini ograničavajući faktor kada je ova teatarska kuća u pitanju jeste mala i tehnički skromna scena.

Zamolili smo Žarkovića i da prokomentariše prigovore koji su se proteklih dana mogli čuti, odnosno da je festival žanrovski neodređen.

– Mi se i trudimo da festival bude takav, da selekciju čine i komedije i klasične drame, kao i dela savremenih pisaca ali i klasika. Festival radimo uz skromne mogućnosti, bez bilo čije pomoći. Nismo ni osnovani da bi nas Ministarstvo kulture pomagalo, ali se pitam šta bih sa novcem koji se daje za razne manifestacije radio, i koga bih sve mogao da dovedem u Beograd za mnogo manje para. Zahvalni smo što nas se seti Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda i materijalno nam pomogne, kao i ministarstva kultura zemalja čiji umetnici stižu na naš festival. Ono što je velika potvrda naše vrednosti jeste što Bitef već godinama posle nas dovodi predstave ili teatre koji su već gostovali u našem pozorištu – kaže Žarković.

Tradicionalnu festivalsku nagradu „Don Kihot“ za najbolju predstavu dodeliće žiri koji čine Risto Stefanovski ( Makedonija), Kim Vu Ok (Južna Koreja) i naš Raško Jovanović.

I pored toga što je nastao u vremenu kada su se drugi festivali zatvarali, tokom protekle decenije, na ovom internacionalnom pozorišnom skupu su izvedene 103 predstave u produkciji 70 pozorišta iz 30 zemalja.

Iizvor: Politika B. G. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *