Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OSKAR: NAJSLAVNIJI GUBITNICI

Ne pobeđuju uvek najbolji

Jedan od najboljih filmova ikad ostao bez Oskara: Orson Vels u filmu „Građanin Kejn“

Dodela nagrada Američke filmske akademije svake godine pobednicima donese radost, ali i mnogima nanese nepravdu. To se vidi tek kasnije jer postoji veliki broj filmova kojima je izmakao Oskar, a ostali su upamćeni kao biseri kinematografije ili su stekli status kultnih ostvarenja dok je istovremeno neki Oskarom nagrađen film zaboravljen. Da li je „Kraljev govor“ zaista najbolji film i da li, recimo, Braća Koen nisu zaslužila nijednu zlatnu statuu – ostaje da se vidi.

Jedna od najvećih nepravdi potiče još iz 1941. godine kada je za najbolji film proglašen „Koliko je zelena moja dolina“ Džona Forda, a u konkurenciji je bilo i ostvarenje „Građanin Kejn“. Ne treba naglašavati da film Orsona Velsa danas ima prefiks „kultni“, ali početkom četrdesetih godina situacija je bila drugačija. Deset godina kasnije, Oskara za najbolji film dobio je „An American in Paris“, dok bi se danas mnogi složili da je trebalo da pripadne ostvarenju „Tramvaj zvani čežnja“.

Čini se da nije imao sreće ni još jedan kultni Kjubrikov film „Paklena pomorandža“ koji nije proglašen najboljim filmom već je to priznanje pripalo „Francuskoj vezi“. Još jedan sjajan Kjubrikov film je ostao bez ovog priznanja – „Dr. Strendžlav“ koji je 1964. ostao bez nagrade koja je pripala filmu „My fair lady“.

Silvester Stalone je osvojio svet kao Roki i ovaj film je 1976. dobio Oskara kao najbolji, ali ne treba zaboraviti da su iste godine u toj konkurenciji bila ostvarenja kao što su „Taksista“ Martina Skorsezea ili „Svi predsednikovi ljudi“. Skorsezea je Američka filmska akademija ignorisala i 1980. kada sa filmom „Razjareni bik“ nije osvojio glavnu nagradu, već je ona pripala debitantskom rediteljskom ostvarenju Roberta Redforda „Obični ljudi“.

Isto pitanje moglo bi da se postavi godinu ranije kada je za najbolji film proglašena simpatična drama „Kramer protiv Kramera“, a ne danas klasik „Apokaplipsa danas“ Frensisa Forda Kopole. Martin Skorseze je po mišljenju filmskih kritičara bio oštećen i 1990. godine, kada je Oskar za najbolji film osvojio „Ples sa vukovima“ Kevina Kostnera, a ne „Dobri momci“. Čuveni reditelj na Oskara morao da čeka još 16 godina…

Nenagrađeni klasici

* „Građanin Kejn“ Orsona Velsa
* „Tramvaj zvani čežnja“ Elija Kazana
* „Taksista“ Martina Skorsezea
* „Razjareni bik“ Martina Skorsezea
* „Petparačke priče“ Kventina Tarantina
* „Spasavanje redova Rajana“ Stivena Spilberga
* „Pijanista“ Romana Polanskog
* „Planina Broukbek“ Anga Lija

Izvor: Blic Online N. Džodan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *