Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„KRALJEV GOVOR“ NAJBOLJI FILM

Završena 83. dodela Oskara

Na 83. dodeli filmskih nagrada Oskar, film “Kraljev govor“ režisera Toma Hupera osvojio je četiri nagrade Američke filmske akademije u kategorijama režija, scenario, glavna muška uloga i najbolji film

Zlatnu statuu za najbolji film Huperu je u noći između nedelje i ponedeljka uručio proslavljeni režiser Stiven Spilberg. Kolin Firt koji je tumačio lik kralja Henrija VI u Huperovom filmu, osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu, dok je Oskara za najbolju žensku ulogu dobila Natali Portman za ulogu u filmu „Crni labud“.

Nagradu za najbolji scenario dobio je Dejvid Sajdler, koji je sa Huperom radio na scenariju za „Kraljev govor“, priču o naporima engleskog kralja Džordža VI da se izbori sa mucanjem.

Iako je to njegov tek drugi igrani film, Huper je u trci za Oskara za režiju nadmašio Darena Aronofskog (“Crni labud“), braću Koen (“Čovek zvani hrabrost“), Dejvida Finčera (“Društvena mreža“) i Dejvida O. Rasela (“The Fighter“).

Isti broj priznanja kao i Huperovo ostvarenje ove godine osvojio je i film „Početak“ (za kameru, montažu i miks zvuka i vizuelne efekte). „Društvena mreža“ osvojila je tri – za adaptirani scenario, originalnu muziku i montažu, dok je „Alisa u Zemlji čuda“ osvojila dve nagrade – za kostim i scenografiju, isto koliko i „Toy Story 3“ koji je priznanja dobio za najbolji animirani film i originalnu pesmu.

Najveći „gubitnik“ ovo godine je ostvarenje braće Koen „Čovek zvani hrabrost“, koji posle deset nominacija nije osvojio nijedno priznanje.

Nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja dobio je danski film “In a Better World“ rediteljke Suzan Bir.

Iako je sam dolazak filmskih i TV zvezda, starleta i ostalih poznatih ličnosti na crveni tepih počeo još oko ponoći, zvanični deo ceremonije počeo je tek 150 minuta kasnije.

Dženifer Hadson proglasila je pobednika u konkurenciji najbolje originalne pesme – a Oskara je dobio Rendi Njuman, kome je ovo drugo priznanje i dvadeseta nominacija, za pesmu „We Belong Together“ iz filma „Toy Story 3“.

Glumac Kristijan Bejl dobitnik je nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu, ostvarenu u filmu “The Fighter“, dok su nagradu za najbolju muziku primili Trent Reznor i Atikus Ros („Društvena mreža“). Isti film dobio je priznanje za montažu slike, a Oskar za za specijalne vizuelne efekte otišao je timu koji je radio na filmu „Početak“, koji su činili Pol Franklin, Kris Korbould, Endrju Lokli i Piter Beb.

Uprkos mladosti, Huper je dobijanjem Oskara u Holivudu učvrstio ugled reditelja sposobnog da snimi filmove jednako uspešne kod kritike i publike.

Izvor: e-Novine Photo: Epa/ Michael Yada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *