Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

3D U UMETNIČKOJ DIMENZIJI

Dimenzija prostora za igračku realnost: Vin Venders i Angela Merkel na projekciji filma „Pina“

Berlinski filmski festival, 61. put

Berlin – Umetničke filmske kuće su osvojile novu dimenziju pošto su na Berlinale konačno stigle dugo očekivane 3D premijere evropskih veterana koje „oduzimaju“ novi format od holivudskih blokbastera. Nemački reditelj Vim Venders i Verner Hercog su pokazali kako se pomeraju ograničenja 3D kinematografije, koja je do sada bila rezervisana za „razbijače blagajni“ poput „Avatara“ i „Priče o igračkama“.

Vendersova „Pina“ je dobila topao aplauz ne pretpremijeri, a govori o pokojnoj nemačkoj koreografkinji Pini Bauš. Čuveni sineasta je dugo pokušavao da donese njenu priču na filmsko platno, a odgovor kako da to uradi je dobio kada je video koncertni film U2 u 3D tokom Kanskog festivala 2007. godine.

„Osećao sam da ću, samo kada se dimenzija prostora doda našem jeziku, moći da uđem u igračku realnost. Zato se tako dugo čekalo na film“, rekao je Venders.

Hercog se predstavio dokumentarcem „Pećina zaboravljenih snova“ koja pokazuje kako izgleda najstarije pećinsko slikarstvo na jugu Francuske. Reč o preko 400 murala u jednoj pećini u Ardeše dolini, koji su otkriveni 1994. godine i za koje se smatra da su preko 30.000 godina stari. Pećina je zatvorena za javnost kako bi se sačuvali dragoceni crteži. Hercog je jedini sineasta kojem je omogućeno da ih predstavi svetu. Specijalna ručna kamera je korišćena za posao, a nekim gledaocima je upravo drhturenje kamere kombinovano sa 3D efektom izazivalo mučninu, ali je ipak nadvladala veličanstvenost onoga što se videlo na platnu.

I Francuz Mišel Oselot je predstavio svoju 3D bajku „Priča noći“ koja je bazirana na njegovom televizijskom specijalnu sa animiranim siluetama. Priča govori o dvoje dece koje kreću na magično putovanja kada provedu noću u ruševnom bioskopu. Ovaj film je u trci za Zlatnog medveda.

„3D dodaje malo šarma, malo nevine magije, kao kada ste ispod meteorskog pljuska i imate vreme da ga gledate. Ali to nije revolucija, ne menja to mnogo. Isprva ste iznenađeni, prijatno – nadam se, a potom brzo zaboravite na 3D“, rekao je Oselot.

Samanta Tejlor, koproducent 3D urbane drame „The Mortician“, koja je takođe na festivalu, kaže da je novi format dragocen onoliko koliko je zapravo dobar materijal. Moramo da koristimo 3D na emotivniji način. Nije sve u tome da vidite kako vam bodeži lete pravo u oči“, rekla je ona na panel diskusiji o 3D.

You Tube „Život u danu“ iz 192 zemlje

Jednog dana (24. jula prošle godine) obični ljudi iz 192 zemlje su napravili svoje kratke filmove i postavili ih na YouTube. Rezultat – globalni „dan u životu“ koji je postao film „Life in a day“ (Život u danu) odlično pozdravljen na Berlinalu. Sineasta Kevin Makdonald, uz podršku Ridlija Skota i njegovog brata Tonija, su postavili svim ljudima na Zemlji tri pitanja: „Ispričajte nam vašu priču, kažite nam čega se plašite i pokažite nam šta imate u džepovima“.

„Napravili smo tim uz pretpostavku da će stići 12-15.000 filmova dužine manje od hiljadu sati. Do kraja jula smo već imali 81.000 klipova sa 45.000 sati materijala“, kaže Makdonald. Tu ima najrazličitijih stvari – od mladića koji tog dana govori svojoj baki da je gej, pa do čoveka iz Avganistana koji kaže da se plaši da neće te noći moći da se vrati kući. Montaža je trajala sedam meseci, a ovaj „dnevni pregled“ bi jednostavno bio nemoguć pre interneta. Ono što je ostavilo naročiti utisak na Makdonalda je to da je većina filmova bila „pozitivna“. „Bilo je jako malo besa“, zadovoljno napominje on.

Aplauz za „Korioloan“

Britanski glumac Ralf Fajns (48) je dobio aplauz na Berlinalu za svoj rediteljski debi „Koriolan“, modernu adaptaciju Šekspirove tragedije o rimskom generalu, koji se nalazi u trci za Zlatnog medveda. Mačevi su zamenjeni automatima i mobilnim telefonima, a film je sniman u Beogradu. „Ideja o Koriolanu opsedala me je neko vreme. Svuda oko mene, čak i pre 11. septembra, viđao sam slike koje kao da su došle iz te priče. Sve više sam bio uveren da je svet koji nas okružuje pravo mesto za radnju tog dela“, rekao je Fajns posle dobre prođe koju je imao na projekciji za novinare.

Izvor: Danas V. T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *