Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAROD PROGLASIO PAVLA ZA SVECA

Nije protiv kanona: Ikonopis sa likom patrijarha Pavla

Uoči prve godišnjice od svoje smrti patrijarh Pavle (Stojčević) prošle jeseni je sa svetiteljskim oreolom oko glave oslikan na fresci u srpskoj crkvi u Australiji i u hramu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, pre nego što je zvanično uveden u imenoslov svetaca.

Mada postupak kanonizacije još nije zvanično iniciran, prema tumačenjima stručnjaka ovakvo freskopisanje nije u suprotnosti sa kanonima.

Istovetan slučaj bio je sa svetim Justinom Ćelijskim i svetim Nikolajem Žičkim. Obojica su ikonopisani mnogo pre nego što su proglašeni za svece.

U srpskoj istoriji, kako objašnjavaju na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, nije nepoznata praksa da prvo na lokalnom nivou određena osoba na osnovu svojih zasluga i čestitog života po Jevanđelju u narodu zaživi kao svetac, a da čin kanonizacije usledi kao završnica.

– Ne postoji nijedan kanon koji reguliše proceduru i vreme kada će neko da postane svetitelj. U pravoslavnoj crkvi jedan od najvažnijih uslova je da ga narod smatra svecem i da uživa poštovanje vernika kao i svi drugi svetitelji.

Nije obavezno da prethodno bude uveden u imenoslov svetitelja. Evo, na primer, sveti srpski kralj Milutin nikad nije zvanično kanonizovan – kaže Željko Žugić Kotoranin stručnjak za crkveno-kanonsko pravo.

Takođe, nema određenog propisa, dodaje naš sagovornik, po pitanju potrebnog vremenskog razdoblja, od dana smrti, da bi neko bio proglašen za sveca.

„Svetac“ i za života

Crkvu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj je najpre oslikan, patrijarh Pavle je osveštao 2005. godine. Prošle jeseni, pokojnog patrijarha, u oltaru te crkve oslikao je freskopisac Anastasije.

Podsećanja radi, patrijarh Pavle je 34 godine proveo na Kosmetu u svojstvu episkopa raško-prizrenskog. Ubrzo nakon izbora za srpskog patrijarha još za Pavlovog ovozemaljskog života, zbog njegovih osobina, narod ga je prozavao „živim svecem“ ili “ svecem koji po zemlji hoda“.

Izvor: Vesti online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *