Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HEROJSTVO SRĐANA ALEKSIĆA

Srsan Golubović

Film o vojniku koji je ubijen jer je spasao Muslimana

BEOGRAD Ima li herojstvo smisla? – pita se Srdan Golubović, autor filma „Krugovi“ koji govori o srpskom heroju, vojniku Srđanu Aleksiću koji je 1993. mučki ubijen jer je spasao muslimanskog civila.
Srdan Golubović, reditelj filma „Krugovi“

Snimanje počinje sutra u Trebinju, a scenario Srđana Koljevića već je dobio nagradu u Kanu (kanski „Atelje“) za najbolji projekat.

– Film se bavi posledicama jednog herojskog čina i prati živote ljudi koji su učestvovali u događaju koji im je promenio živote. Radnja se dešava 12 godina kasnije i bavi se pitanjem ima li herojstvo smisla – objašnjava Golubović.

Događaj koji je inspirisao reditelja Golubovića i scenaristu Koljevića dogodio se 21. januara 1993. godine. Srđan Aleksić, pripadnik Vojske Republike Srpske, našao se u grupi srpskih rezervista koji su legitimisali ljude na trebinjskoj pijaci. Kada su naišli na Muslimana Alena Glavovića, počeli su da ga tuku. Srđan je priskočio u pomoć Glavoviću, koji je pobegao, a četvorica srpskih rezervista kundacima su pretukla Srđana koji je preminuo od zadobijenih rana. Rade Aleksić, otac stradalog vojnika, u čitulji je napisao: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“. Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Srđanov grob u Trebinju.

Srpskog heroja igra Vuk Kostić, a muslimanskog civila Leon Lučev. Premijera filma „Krugovi“ biće krajem ove ili početkom sledeće godine.

Izvor: Blic Online S. Milojković Foto: M.Perić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *