Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA SRĐANU TEŠINU

NOVI SAD – Prestižnu nagradu Društva književnika Vojvodine za knjigu godine dobio je Srđan V. Tešin, pisac iz Kikinde, za zbirku pripovedaka „Ispod crte“, u izdanju „Stubova kulture“ iz Beograda, saopštio je juče žiri za dodelu ovog priznanja.

Nagrađena knjiga „Ispod crte“ sadrži jedanaest priča pisanih iz ugla svedoka događanja čija tematika, sa jedne strane, ne prekoračuje okvire jednoga grada (Kikinda) ili, još više, jedne četvrti toga grada (Mars), a sa druge – ona se pokazuje paradigmatičnom i univerzalnom u postmiloševićevskom vremenu. Jezikom primerenim urbanom miljeu koji je u središtu pažnje, te oštrim zapažanjem i pripovedanjem sa neophodne distance, autor ponire u svet svojih likova razotkrivajući njihovu skrivenu prirodu, tajne motive njihovih ponašanja, kao i društvenu pozadinu svega, obrazložio je žiri, u kojem su Nikola Strajnić (predsednik), Miloš Latinović i Franja Petrinović.

Aktuelnost problematike – navodi se u obrazloženju – umešno profilisanje likova, te vešto pripovedanje pokazuju da je, kada govori o Srđanu V. Tešinu, reč o piscu i delu koje, sa jedne strane privlači pažnju čitalačke publike, pogotovo mlađe dobi, a sa druge da Tešin pronalazi i zauzima ozbiljno mesto u savremenoj srpskoj prozi.

Srđan Tešin je do sada objavio osam knjiga, među kojima tri romana, a dela su mu zastupljena u domaćim i inostranim antologijama i izborima iz savremene srpske književnosti.

Dobitnik je književne stipendije „Borislav Pekić“ za 2004. godinu za roman „Kuvarove kletve i druge gadosti“. Proza mu je prevedena na engleski, nemački, poljski, češki, makedonski, mađarski i slovenački jezik.

Pored Tešina, u uži izbor za nagradu bile su knjige Radovana Ždrala „Ne ubijajte glasnika“, Miodrag Kajteza „Antiluftnost“, Đorđa Kuburića „Blue Moon“ i Simona Grabovca „Ključne reči“.

Izvor: Blic Online M. Laketić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *