Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„TROJA“ STIŽE U SRBIJU

Plesni spektakl „Troja, Vatra Anadolije“ stiže u Srbiju. Posle njihovog učešća na otvaranju zimske Univerzijade u Erazmu u Turskoj, „Troju“ će publika u Beogradu i Novom Sadu videti 6. i 10. marta.

U Erzumu u Turskoj počela je zimska Univerzijada. Svečano otvaranje najvećih zimskih studentskih igara, ostaće upamćeno i po najbrojnijem plesnom spektaklu koji je izvelo čak 1.200 igrača grupe Vatra Anadolije.

Sa predstavom Troja, Vatra Anadolije 6. i 10. marta dolazi u Beograd i Novi Sad, a pre nastupa na Univerzijadi ekipa RTS-a posetila ih je u Istanbulu.

„Troja je temelj evropske književnosti i zato me je inspirisala da napravim predstavu sa elementima igre antičkog doba“, kaže Mustafa Erdogan, koreograf „Vatre Anadolije“.

Od doba Troje do danas igraju se Anadolijske igre, a koraci su zapisani i na reljefima antičkog grada Efes. Predstava je muzičko plesni most izmedju prošlosti i sadašnjosti, kaže Erdogan.

Spektakl Troja u 86 zemalja sveta gledalo je 25 miliona ljudi. Grupa Vatra Anadolije dva puta je ušla u Ginisovu knjigu rekorda – po najbržem plesu i najbrojnijoj publici.

Oni sa 3.000 kostima i dve i po tone teškim Trojanskim konjem na proleće dolaze u Beograd.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *