Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KEOPSOVA PIRAMIDA KRIJE DVE TAJNE PROSTORIJE?

KAIRO – Velika piramida u Gizi bi mogla da sadrži još neistraženih prostorija, smatra Žan Pjer Uden, francuski arhitekta poznat po jednoj od teorija o nastanku egipatskih piramida.

Trodimenzionalna simulacija unutrašnjosti i podaci dobijeni od američkog egiptologa Boba Brira, ukazuju na postojanje dve tajne sobe u srcu strukture, rekao je Uden.

On je dodao da su te prostorije su verovatno služile za čuvanje nameštaja koji bi faraon Kufu, poznatiji pod grčkim imenom Keops, koristio u zagrobnom životu.

U prilog njegovoj toriji ide činjenica da su takve prostorije pronađene u jednoj od piramida izgrađenih tokom vladavine Kufuovog oca Sneferua, za koju egiptolozi smatraju da je trebalo da služi kao njegova grobnica.

„Ja sam ubeđen da u piramidi postoje takve prostorije. ono što želim , jeste da ih pronađem“, izjavio je Uden na konferenciji za štampu.

Uden je rekao i da blokovi na severnom zidu prostorije u kojoj se nalazi sarkofag, poznate kao „kraljeva odaja“, ukazuju na neki dosad ne otkriveni prolaz koji bi mogao da vodi do hipotetičkih soba.

Do sada su u piramidi otkrivene „kraljeva odaja“, „kraljičina odaja“ i nedovršena donja soba.

Uden je zaintrigirao javnost kada je 2007. godine izneo svoju teoriju o tome da su piramide građene iznutra ka spolja, pomoću unutrašnje spiralne rampe.

On je predložio da se njegova teorija proveri ali egipatske vlasti su odbile.

Kanadski tim sa univerziteta u Kvebeku planira da zatraži dozvolu da ove godine uz pomoć radara, termovizijskih kamera i drugih metoda pregleda piramidu kako bi otkrio da li je Udenova teorija o građenju tačna.

* Kufu je bio drugi faraon četvrte dinastije. Velika piramida, za koju je opšteprihvaćeno mišljenje da je nastala sa svrhom da u njoj bude sahranjeno kraljevo telo, iako ono nikada nije pronađeno, najveća je i najstarija od tri čuvene piramide na platou Gize.

* To je i najstarije i jedino do danas sačuvano svetsko čudo starog sveta.
* O nastanku i svrsi piramida postoji mnogo teorija.

Izvor: Blic Online I.Kešanski Foto: Wikipedia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *