Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NINOVA NAGRADA GORDANI ĆIRJANIĆ

Najbolji roman u 2010. „Ono što oduvek želiš“

BEOGRAD – Ninova nagrada kritike za najbolji roman objavljen u 2010. godini dodeljena je Gordani Ćirjanić za knjigu „Ono što oduvek želiš“, saopštio je predsednik žirija Vasa Pavković.

Roman „Ono što uvek želiš“, u izdanju „Narodne knjige“ iz Beograda priča je o nesuđenom piscu Slobodanu, sakupljaču knjiga, televizijskom zavisniku, producentu rijaliti programa.

U najužem izboru za Ninovu nagradu bili su i romani: „Gospođa Olga“ Radovana Belog Markovića, „Mi različiti“ Veselina Markovića, „Vrlo malo svetlosti“ Vladana Matijevića, „Ispod tavanice koja se ljuspa“ Gorana Petrovića i „Kamen blizanac“ Zorana Petrovića.

Nagrada će biti uručena 26. januara.

„I šta god govorili pisci, svaki, ipak, priželjkuje, ukoliko piše romane, da pređe i taj stepenik“, rekla je književnica novinarima po proglašenju pobednika.

Spisateljica, romansijer, putopisac, esejista, prevodilac, koja se za proteklih 10 godina tri puta obrela među kandidatima za NIN-ovu nagradu za roman godine, nije krila uzbuđenje, zbunjenost i priznala je da je iskreno iznenađena.

„Uspela sam, tokom poslednjih petnaest dana toliko da disciplinujem sebe, da sam prestala da se nadam da ću dobiti nagradu, budući da je ovo treći put da sam u završnici“, rekla je ona.

„Ovo kažem zato što uopšte nisam razmišljala o mogućnosti da se ovo dogodi i nisam pripremila neke reči za ovu priliku i zato, kad sam ušla svi ste videli da sam bila prilično zbunjena“, iskreno se poverila laureatkinja.

„Nikad nisam patila od poroka optimizma“, kazala je Ćirjanić i ogradila se da je barem „postojalo što bi se zvalo svetlo na dnu“ čega u ovom romanu nema.

„Možda je to razlog što sam na roman ‘Ono što oduvek želiš’ i sama gledala drugačije nego na prethodne i zato ga ni jednom nisam pročitala, pošto je objavljen“, rekla je Ćirjanić i zaključila da „on, očigledno, ima neku svoju, u mom intimnom svetu, specijalnu sudbinu“.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *