Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HOSEINIJEVI ROMANI NAJPRODAVANIJI

BEOGRAD – Romani Haleda Hoseinija „Lovac na zmajeve“ i „Hiljadu čudesnih sunaca“ najprodavanije su knjige u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj u 2010. godini, pokazuju rezultati ankete virtuelne Knjizare.kom.

Prvi roman avganistanskog pisca Haleda Hoseinija „Lovac na zmajeve“, čiji je prevod objavila beogradska „Laguna“, bio je najprodavanija knjiga i u 2009. godini, a u samom vrhu godišnje liste bestselera Knjizare.kom bio je i u 2008. godini. Na ovogodišnjoj listi Knjizare.kom, naročito među prvih deset, preovlađuju svetski bestseleri i dela koja predstavljaju takozvano žensko pismo.

Čitaoci su tokom protekle godine bili mnogo manje zainteresovani za uglavnom popularna i rado čitana dela nobelovaca ili, recimo, Ninovih laureata, koji se na ovogodišnjoj listi javljaju tek sporadično.

Među prvih pet na listi Knjižare.kom našli su se romani Ljiljane Habjanović Đurović „Voda iz kamena“, „Anđeo čuvar“ Paula Koelja i „Zauvek u srcu“ Vesne Dedić Milojević. Sledi nagrađivani roman mladog pisca iz Niša Dejana Stojiljkovića „Konstantinovo raskršće“, a na sedmoj poziciji se našao još jedan svetski bestseler – „Koliba“ Vilijama Janga.

Ninov laureat, i to onaj iz 2008. godine – roman Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“, našao se tek na osmoj poziciji, a odmah za njim sledi još jedan svetski bestseler, delo napisano u ključu popularne psihologije – „Kaluđer koji je prodao svoj ferari“ Robina Šarme.

Na 10. mestu je još jedan roman planetarno popularnog Brazilca Paula Koelja „Pobednik je sam“, čija dela u srpskom prevodu objavljuje beogradska „Paideia“.

Prošlogodišnja dobitnica Ninove nagrade Grozdana Olujić i njena porodična saga „Glasovi u vetru“ nisu uspeli da ponove uspeh prethodnih Ninovih laureata Vladimira Pištala i Dragana Velikića, čiji je roman „Ruski prozor“ bio čak i najprodavanija knjiga u 2008. Olujićkin roman našao se na 14. poziciji, a za njim slede knjiga „Ringišpil“ Jelene Bačić Alimpić i roman „Mirni dani u Miksing Partu“ norveškog pisca Erlenda Lua, koji je krajem 2010. godine bio i gost Beograda i svog izdavača „Geopoetike“.

Među 20 najprodavanijih knjiga našla su se i dva dela čiji su autori političari – „Kao i sva ravnica“ Nenada Čanka i „Doktor Aron“ Vuka Draškovića, kao i roman prošlogodišnjeg nobelovca Marija Vargasa Ljose „Avanture nevaljale devojčice“.

Listu prvih 20 zatvara knjiga „Ulje na vodi“ Dubravke Stojanović.

Knjižara.kom sastavila je listu najprodavanijih knjiga u 2010. godini na osnovu mesečnih lista bestselera u najvećim knjižarama u Beogradu, Zrenjaninu, Subotici, Šapcu, Zaječaru, Banjaluci, Podgorici i Herceg Novom.

Izvor: Glas javnosti/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *